Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt inte vindkraften förstöra naturvärden i Siggebohyttan

Annons

Svar på debattinlägg i NA 31 juli.

Jo, vindkraften är (för närvarande) värdefull! Men, mest för dem (i det mindre perspektivet) som utvecklar, projekterar, finansierar, bygger, förvaltar och äger vindkraftverken. Kommer priset på el att fortsätta att öka i samma takt som nu kommer ju de sistnämnda att tjäna stora pengar på att äga eller sälja dem till kapitalstarka utländska köpare, vilka troligen inte kommer att skatta sina vinster i Sverige.

Sedan kan man ju fråga sig vem som ska ta tillvara på skrotet i vårt landskap när de stora kolosserna tjänat ut eller när man uppfunnit ännu effektivare energikällor under kraftverkens livslängd. Kostnaden för detta får med stor sannolikhet kommunens innevånare att få stå för!

På vems bekostnad byggs vindkraften ut? Jo, på deras som bor och verkar nära vindkraftverken och som värnar om det landskap som vanställs om de byggs? Natursköna kulturlandskap som förädlats av våra förfäder under århundraden.

Jo, det är OK med vindkraft om de lokaliseras på rätt platser och inte inkräktar på vårt vackra kulturlandskap och våra möjligheter till ett naturskönt boende, ett rikt friluftsliv och turism. Örebro län är litet och vi måste värna om de få vackra kulturmiljöer vi har kvar. Sverige är stort och det finns tusentals platser i Sverige som är bättre lämpade för vindkraft än till exempel Siggebohyttan i Lindesbergs kommun.

Länsstyrelsen i Örebro län borde på största allvar överväga var vindkraftverken skall lokaliseras i vårt län när man nu på regeringens uppdrag skall ta fram sin strategi för vårt framtida energibehov och hur vi bäst kan minimera vår negativa klimatpåverkan i framtiden!

För övrigt är det inte vindkraftutbyggnader som är det allena saliggörande verktyget när det gäller att rädda vårt klimat.

”Siggebohyttebo”

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel