Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt nyfödde prinsen bli hertig av Närke

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

I torsdags utökades kungafamiljen. Prins Carl Philip och hans Sofia fick ytterligare ett barn – en pojke. Nu återstår bara vilket hertigdöme som den nyfödda ska tilldelas. Är det dags för Örebro och Närke att få sin del av den kungliga sleven?

Hertigdömen finns omtalat i historien redan under Folkungaätten. Av ett påvebrev 1255 framgår att Birger Jarl redan då förberedde en delning av riket mellan sina söner. Sedan dess har olika delar av Sverige fördelats på kungligheter genom historien. Till exempel fick hertig Karl ett hertigdöme vid Gustav Vasas död 1560 som omfattade Södermanland och Närke, några socknar i Västmanland och Västergötland samt hela Värmland. Prins Eugen var hertig av Närke fram till sin död 1947.

I modern tid var prins Carl Philip först att få ett hertigdöme 1979 då han blev hertig av Värmland. Kronprinsessan Victoria tilldelades Västergötland 1980. Prinsessan Madeleine blev hertiginna avGästrikland och Hälsingland 1982. Kung Carl Gustaf har också tilldelat sina barnbarn landskap genom åren. Victorias barn prinsessan Estelle blev hertiginna av Östergötland 2012 och prins Oscar blev hertig av Skåne 2016. Madeleines dotter prinsessan Leonore blev hertiginna av Gotland 2014 och hennes son Nicolas blev hertig av Ångermanland 2015. Prins Carl Philips son Alexander är hertig av Södermanland sedan 2016.

Återstår bara för landshövding Maria Larsson och ledningarna i Närkekommunerna att börja lobba för att den nyfödda prinsen får ansvar för Närke. Kungen kommer till Örebro universitet den 27 september. Kanske ett bra tillfälle att snacka in Närke som hertigdöme.

Har det då någon som helst betydelse att Närke får en kunglig beskyddare? Egentligen inte mer än att en hertig/hertiginna kommer på besök lite oftare än i andra län. Samt att alla rojalister får lite extra kunglig glans. Och att landskapet kan lägga till hertigdöme på visitkortet.

Det är givetvis upp till varje landskap att profilera ett hertigdöme. När Estelle utsågs till hertiginna av Östergötland passade länsstyrelsen på att ge prinsessan en sagostig i dopgåva. Den byggdes och finansierades av länsstyrelsen i Östergötland och invigdes 2014. En 700 meterlång sagostig vid Tåkern med tio upplevelsestationer. Den är numera ett utflyktsmål för småbarnsfamiljer. Frågan är vad länsstyrelsen i Örebro kan hitta på om hertigdömet blir verklighet?

Förra veckan skrev jag om behovet att underlätta för de svenska medierna. Bland annat förespråkade jag att reklamskatten skulle slopas. I veckan kom det glädjande beskedet att skatten försvinner från årsskiftet. Ett bra beslut av regeringen även om riksdagen redan 2002 beslutade om att skatten skulle försvinna. Ibland tar det tid att förverkliga besluten. Det går snabbare att utse hertigdömen.