Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt offentlighetsprincipen gälla i all välfärd

Svar

... på Anna Bergendals debatt ”Äldre positiva till vårdalternativ”, NA 9 september.

I Bergendals inlägg om den privatdrivna äldreomsorgen så missar hon en av mina viktigaste synpunkter, nämligen den att det finns ett inbyggt fel i systemet som tillåter privata aktörer inom välfärden, Lagen om Valfrihetssystem (LOV). Det återkommande problemet är att de företagare som sliter hårt för att ge god omsorg hamnar långt bakom de stora företag som tar genvägar och därigenom kan ta ut stora summor ur verksamheten i vinst. I en verksamhet som finansieras genom att företagen får en fast summa, så som sker inom äldreomsorgen, så gör ett bolag vinst genom att ta så många genvägar som möjligt. Det driver då upp kommunens kostnader eftersom det betyder att kommunen måste lägga skattemedel på att kontrollera verksamheterna. Vi har den senaste tiden sett allvarliga brister bland privata aktörer i just Örebro kommun.

Dessutom är det ett problem att personal inte har samma meddelarfrihet som inom den offentligt drivna omsorgen då bolagslagen förhindrar kommunens möjligheter att säkerställa personalens anställningstrygghet om de skulle rapportera felaktigheter.

Valfriheten beskrivs på ett sätt som att det skulle handla om att byta strumpor.

Ett argument som Bergendal dessutom lyfter är frågan om valfriheten. Jag ställer mig frågande till hur närvaron av en mängd olika företag inom omsorgen skulle ge större möjlighet till valfrihet? Äldre som jag talat med säger själva att de inte vill byta då det i realiteten innebär att de fortsätter att få omsorg från det bortbytta företaget i minst två veckor, vilket innebär en jobbig situation för den äldre. Valfriheten beskrivs på ett sätt som att det skulle handla om att byta strumpor. Men sanningen är den att det handlar om att byta bort personal som utför de mest intima saker, som att hjälpa till vid toalettbesök eller hjälp vid duschning. Det är inget som görs i en handvändning och det är inte lätt.

Det är allvarliga inbyggda problem som jag förstår att stora lobbyföretag som Vårdföretagarna inte vill kännas vid. Det är inte första gången som en debattartikel blir bemött av lobbyverksamheter och att jag får svar av er i Vårdföretagarna visar också på en utveckling i fel riktning. Lobbyföretag blir alltmer närvarande i debatten, ni äter lunch med högt uppsatta politiker, ni driver hård propaganda för att få debatten att handla om det ni vill och tyvärr kommer vi aldrig att få veta vilka personer som ni sponsrar med era pengar då den viktiga transparensen saknas.

Det är viktigt att folket har ett förtroende för vår välfärd.

Jag kan tycka att den debatten saknas och jag skulle därför vilja ställa en motfråga till dig Anna Bergendal från Vårdföretagarna: Tycker du att lobbyföretagens närvaro i den svenska politiken borde uppmärksammas mer? Tycker du att det borde finnas en större transparens i var de olika partierna och dess representanter får ekonomiskt stöd ifrån? Ser du någon risk att den demokratiska processen sätts ur spel? Vi i Vänsterpartiet värnar demokratin och som en del av den har vi alltid varit öppna med de ekonomiska bidrag vi får.

Det är viktigt att folket har ett förtroende för vår välfärd. Det borde därför även ligga i de privata vårdbolagens intresse att ha samma transparens. Offentlighetsprincipen gäller all kommunal verksamhet, vore det inte på tiden att det gällde all verksamhet inom välfärden, inklusive de privata?

Martha Wicklund

kommunalråd, Vänsterpartiet Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel