Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Örebroföretagen göra mer för klimatet

Örebro län riskerar, liksom övriga Mellansverige, att halka efter när det gäller industriinvesteringar. Bristerna i elsystemet är en allt större hämsko för utveckling i näringslivet i vår del av landet. De stora industrisatsningar som på kort tid presenterats, bland annat produktion av ”grönt stål”, har alla gemensamt att de ligger i norra delen av landet.

Sverige ska ha ambitiösa nationella klimatmål. Det är rätt med tanke på våra goda förutsättningar för klimatomställning. En nästan helt koldioxidfri elproduktion, hög kunskapsnivå, effektiva industriprocesser och en bred uppslutning bakom omställningsmålen både inom politik och näringsliv är viktiga fördelar i vårt arbete för att nå klimatmålen.

Men det räcker inte med goda förutsättningar och höga ambitioner. Det krävs också politisk vilja och förmåga att ta svåra beslut. Man måste se den potential som finns i Sverige när det gäller att göra ett globalt avtryck i klimatomställningen.

Vi har alltså stora möjligheter att gå före i klimatarbetet.

Svensk export genererade 2018 klimatnytta motsvarande 26 miljoner ton koldioxid genom att tränga undan smutsigare produktion i andra delar av världen. Det motsvarar hälften av Sveriges samlade utsläpp av växthusgaser. Enligt samma beräkningar skulle denna positiva undanträngningseffekt kunna öka till 65 miljoner ton fram till 2040.

Vi har alltså stora möjligheter att gå före i klimatarbetet. Men för att möjligheterna ska bli verklighet måste de företag som vill satsa på utveckling ha rimliga förutsättningar i hela landet.

Politiken måste nu hantera tre viktiga utmaningar:

►Först och främst handlar det om bristerna i elsystemet. Idag finns ett överskott i norr, men hela Sverige måste leva. Ökad överföringskapacitet från norr till söder kommer inte ensamt att lösa problemen. Det behövs mer planerbar elproduktion i söder.

►De verksamheter som nu växer fram är beroende av god tillgång på kompetens. Redan idag är kompetensförsörjningen problematisk för många företag. Det riskerar att bromsa arbetet med klimatomställningen.

►De långa tiderna för tillståndshantering är orimliga. Om vi ska kunna konkurrera om nya investeringar kan det inte ta ett decennium att få ett nödvändigt miljötillstånd.

Sverige har goda förutsättningar för klimatomställningen. Men det finns flera problem som måste lösas. Nu är det dags att visa politisk handlingskraft.

Karl Hulterström

regionchef Svenskt Näringsliv Örebro län

Lina Håkansdotter

avdelningschef Hållbarhet

och infrastruktur

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel