Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss få en balanserad diskussion om migration och integration

Sverige har en lång tradition av att vara ett land som står för mänskliga rättigheter och internationell solidaritet. Vi tror på FN, på ett solidariskt EU och rätten till asyl för människor som av olika anledningar tvingas fly från sina länder.

Jag känner mig stolt att Sverige tog ett stort ansvar under 2015 då flyktingar, många från Syrien, fick fly från ett rasande grymt krig. Jag vet också att det var en exceptionell situation som satte stor press på många kommuner och verksamheter som socialtjänst och skola. Jag förstår att vi inte kan gå tillbaka till den situationen igen. I förlängningen tror jag det skulle innebära tältläger och människor som lever helt utanför samhället och det är definitivt ingen bra lösning.

Det som bekymrar mig nu är retoriken i den politiska debatten. Att invandrare som kommit till Sverige ska göra sin plikt, de ska minsann integrera sig och inte tro att man lever på bidrag här. De ska lära sig svenska och ut i arbetslivet så fort det går.

Min övertygelse är att människor i grunden vill göra rätt för sig. Oavsett var man kommer ifrån.

Jag är starkt kritisk till att en komplicerad samhällsfråga görs till ett enbart personligt problem för de som har kommit hit. Skarpa uttalanden från politiska partier och företrädare, som antagligen är mer symbolik för att poängtera att man tar i med hårdhandskarna, än att visa på vilka lösningar som finns för att lösa frågan om integration.

Min övertygelse är att människor i grunden vill göra rätt för sig. Oavsett var man kommer ifrån. Sedan kan man ha olika förutsättningar för hur fort det går att lära sig ett nytt språk och komma ut i arbetslivet. Det beror på många saker som tidigare skolbakgrund eller i vilken ålder du är till exempel.

Låt oss slippa populism, förenklingar och enkla svar på svåra frågor.

Det är också så, skulle jag vilja hävda, att även om du som invandrare kämpar aldrig så hårt så kan du mötas av hinder i form av misstänksamhet och även diskriminering. Du kan ha de rätta kvalifikationerna för ett arbete men din brytning och ditt efternamn ligger dig i fatet så du får inte jobbet.

Jag önskar så innerligt att vi får en nyanserad diskussion om migration i Sverige. Både dess fördelar och de utmaningar som finns. Låt oss slippa populism, förenklingar och enkla svar på svåra frågor. Låt oss inte gå i samma fälla som i många andra länder där alla samhällsproblem i slutändan anses bero på invandringen och där nationalism och protektionism ses som svaret.

Eva Eriksson

Socialdemokraterna, ledamot i kommunfullmäktige i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel