Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Per Gudmundson gå!

Nej, Per Gudmundson ser ingen rasism bland Sveriges gröna skogar. Men så är han ju också en medelålders, vit man i tweedkavaj.

För ett år sedan sommarpratade Jason Diakité, mer känd under artistnamnet Timbuktu, i P1. Han berättar om ett blytungt utanförskap som började redan i skolåldern. Hur han blev kallad neger om och om igen – och hur det ordet är det smärtsammaste och mest kränkande han vet.

I samma Sverige, sitter Louise Andersson Bodin och spelar in ett Youtubeklipp. På bred värmländska raljerar hon om negrer. Hon säger att hon inte förstår varför man inte får säga n-ordet, när det i hennes mening är detsamma som att säga vit.

När hiphopartisten Adam Taal (Adam Tensta) i veckan stormade ut från TV4:s morgonsoffa i protest mot deras bokning av samma Louise Andersson Bodin, var Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, inte sen med att kasta sig över honom som en svältfödd hyena. Nej, du Adam. Strukturell rasism finns inte Sverige, skriver Gudmundson i sin ledare (SvD 17/7), och slår tillbaka Adam Tenstas kritik mot TV4, med samma raseri som om någon precis förolämpat Gudmundson egen mamma. Adam Tenstas känslor och personliga upplevelser av rasismen i Sverige, som fick honom att resa sig upp och lämna två förvånade programledare i teve, ifrågasätter Gudmundson.

Han uttalar sig totalitärt, i ett ämne som han har lika mycket insyn i, som han har i livet som kvinna eller homosexuell – ändå tar han sig friheten att håna och döma i stället för att lära. En naturlig mänsklig reaktion, när någon pratar om sin och andras utsatthet är annars att lyssna och visa sympati. Gudmunsons – så väl som Andersson Bodins – fullständiga brist på respekt säger i stället en hel del om samhällsklimatet. Den sätter tonen.

I en liberal värld är individens frihet central. Varje gång någon upplever sin frihet på något sätt begränsad måste vi agera och slå tillbaka. Även om det betyder att vi måste resa oss upp och gå, mitt under en tevesändning.