Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt socionomer vara mänskliga

När socionomer utbildas till maktutövande byråkrater som ska spara pengar åt kommunen, i stället för att se till den enskildes behov av trygghet och gemenskap. Då är vi fel ute.

Anställ ekonomer i stället, som har det marknadsmässiga tänkandet och låt socionomer vara kvar i det som var meningen från början, med socialt arbete i samhället.

När jag gick socialhögskolan i slutet på 70 talet och början på 80 talet var det heligt att tänka i banor av klientperspektiv, barnperspektiv och att jobba för utsatta grupper i samhället. Solidaritet, empati ,den enskildes behov, analyser om den enskildes livssituation, gick före att vara en duktig chef, klicka rätt på datorn, inte bevilja, ”var och en får skylla sig själv och framför allt, spara pengar åt kommunen perspektivet”. Men kanske byter man perspektiv desto mer makt man får och ju högre upp man kommer i systemet.

När jag läser och hör om Jesper så blir jag bestört. Hur kan en socialchef uttala sig i media och med stolthet gå emot domstolens beslut, som om domstolen kommer att ändra sig på sikt för socialchefen vet bäst. Ja socialchefen vet säkert bäst för kommunen, men inte för Jesper och hans anhöriga. Skicka socialchefen till ett främmande land där bara en person talar hens språk och ta hen ut sitt sammanhang en stund och ta bort makten så kanske hen också skulle bli hjälplös, maktlös och deprimerad. Bara prova en stund, hur det skulle kännas.

Jag fick lära mig att ha is i magen, men ett varmt hjärta. Här har man is i magen och ett kallt hjärta, då hjälper föga protester från anhöriga och media..

Ska man spara pengar så är det väl några mellanchefer som ska plockas bort. Kanske bara en chef, så kan det täcka kostnaden för Jesper.

Glöm inte människan bakom, det är Jesper som betalar priset. Det kan kosta kommunen mer på sikt. Så lägg ner prestigen och inse ’misstaget. Låt Jesper få bo kvar.

”Mimmi senior/socionom”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel