Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt stadsbussarna cirkulera runt Järntorget

Jag återkommer till ett gammalt förslag som kan minska busskaoset vid Slottet, Storbron. Låt bussarna, eller en del av dem, gå runt Järntorget. Som det nu ser ut (när bussarna går förbi Slottet) blir det väldigt trångt för alla. Jag har slutat cykla där, för att slippa tråckla mellan bussar, taxibilar och springande bussresenärer, som måste över gatan för att byta buss. Det är helt enkelt för trångt och farligt.

Lösning? Om alla norrgående bussar, och några södergående bussar skulle runda Järntorget. Alltså ingen norrgående buss stannar på Storgatan, så skulle springandet gå över Järntorget istället för över Storgatan. Några södergående bussar kan stanna på den befintliga hållplatsen eller längre norrut vid själva torget eller strax norr om torget. Då blir det (kanske) mindre trångt.

Som f.d. bussförare kan jag inte se att det skulle bli trångt/svårt/omöjligt om vi fick bort bilarna runt torget. Bussarna skulle köra medurs, så alla dörrar är mot torget. Att stänga av Olaigatan utefter Järntorget, för biltrafik är ju inget problem. Det gick ju bra att stäng av Olaigatan mellan Storgatan och Slottsgatan under Opel Art 2017. Åtkomst till NA-borgen och Frimurarholmen kan ju bli lite knepigt (för bilförare), eftersom man då möter bussarna, men de öst-väst-gående gatorna bör vara reserverade för busstrafik i bara en riktning.

Dessutom skulle Järntorget bli mer levande med de små husen/vindskydden för bussresenärer och ute serveringar och, framförallt, mer folk (och färre bilar).

Sten Lang

cyklist, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel