Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt tågen stanna i byarna

Man tror ju inte det är sant när man läser att samhällsbyggnadsnämnden Region Örebro län vill lägga ner all busstrafik i Ljusnarsbergs kommun samtidigt som man säger sig ta hänsyn till landsbygdsperspektivet. Den hänsynen gäller i så fall andra kommuner än Ljusnarsberg.

Dagligen så blir vi matade med hur viktigt det är att minska på bilåkandet så vi inte släpper ut så mycket koldioxid. Bilskatten höjs till extrema nivåer för att minska bilåkandet och för att tvinga så många som möjligt att åka kommunalt. Att i det läget dra in alla busslinjer i vår kommun är ansvarslöst.

Det är ju helt uppenbart att Region Örebro län inte bryr sig om landsbygdsperspektivet över huvud taget.

I Ljusnarsbergs kommun går det i dag att åka tåg från Kopparberg och Ställdalen men i övriga byar finns det inget alternativ till bilen om bussen dras in.

Järnvägen går även genom byarna Hörken och Ställberg och där borde det finnas möjlighet att öppna för tågtrafik igen. En enkel perrong med en ”plåtstins” där tågen stannar endast om någon vill kliva på eller av. Jag hoppas att kommunledningen i Ljusnarsbergs kommun vill medverka till en sådan lösning.

Vi kommer förmodligen att behöva stöd från regeringen för att kunna påverka trafikverket men det kanske inte är omöjligt om regeringen menar allvar med sin miljöpolitik och att hela Sverige skall leva.

Sune Nilsson

Ljusnarsbergs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel