Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Taiwan delta i WHO:s arbete

Annons

Coronavirusets utbrott har vid det här laget spridit sig till många länder och flera av dessa har vidtagit konkreta åtgärder för att förhindra en fortsatt spridning. I en globaliserad värld med många resenärer blir ett utbrott som detta ett gemensamt hot och därför blir det också en global angelägenhet att sammarbeta. Taiwan befinner sig på frontlinjen av coronavirusets utbrott men har ändå blivit uteslutet på ett respektlöst vis från möten organiserade av WHO (World Health Organization) för koordination och samarbete.

Taiwan har sedan länge gjort det tydligt att vi har velat inkluderas i WHO:s och WHA:s (World Health Assembly) tekniska möten och aktiviteter, vilket även gäller den kommande 73:e WHA i maj. Men varken 2017, 2018 eller 2019 fick Taiwan en inbjudan att medverka som observatör på grund av politisk press från Kina. Att Taiwan inte inkluderas på detta vis utan klumpas ihop med Kina är inte bara fel utan även en förolämpning för de medlemsländer som erkänner och stöttar Taiwan. För att inte tala om den förvirring som uppstår och orsakar verkliga problem för oss när till exempel länder ställer in sina flyg ifrån Taiwan. WHO:s ordförande borde naturligtvis inte lyssna mer på en röst än på de andras.

När SARS slog till 2003 drabbades taiwaneser i onödan eftersom att Taiwan var tvunget att kämpa mot utbrottet trots sitt utanförskap i WHO.

Taiwans 23 miljoner medborgare har samma mänskliga rättigheter när det kommer till sjukvård som alla andra i världen. Sjukvård är av yttersta vikt i Taiwan och vår sjukvård har rankats som en av de främsta i världen. Taiwans medborgare, precis som de i Sverige, har alla tillgång till sjukvård. Principen att inte lämna någon utanför är viktig för oss och om den var viktig för WHO skulle Taiwan inte göras till en lucka i det globala hälsonätverket.

När SARS slog till 2003 drabbades taiwaneser i onödan eftersom att Taiwan var tvunget att kämpa mot utbrottet trots sitt utanförskap i WHO. Coronavirusets utbrott har många gånger jämförts med utbrottet av SARS. I en situation som denna där alla länder står inför samma hot blir det extra påtagligt när någon lämnas utanför. Det internationella samfundet borde inte tillåta att en travesti som den som inträffade 2003 återupprepas.

Röster från de som stöttar Taiwan behövs nu mer än någonsin.

Mänskliga rättigheter borde trumfa politiska intressen. Taiwan förtjänar en plats vid bordet precis som alla andra och vi är fast beslutna att på ett konstruktivt och professionellt sätt hjälpa till med våra erfarenheter och med vår expertis.

Många länder sympatiserar med Taiwans situation och har uttryckt sitt stöd för att Taiwan ska få delta i WHO:s möten och aktiviteter. Röster från de som stöttar Taiwan behövs nu mer än någonsin. Vi hoppas därför att även Sverige kan uttrycka sitt stöd för att Taiwan ska få delta i WHO.

Daniel T.C. Liao

representant, Taipei Mission in Sweden (Taiwans representationskontor i Sverige)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel