Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare att vara lärare med lärarassistent

Det är en seger för Liberalerna att statliga medel till lärarassistenter nu införs men det är en ännu större seger för alla våra barn och ungdomar som nu kan få en ännu bättre skola. Örebro kommun kan ansöka om drygt 6,1 miljoner kronor till detta.

Lärarassistenter är inte en lösning på problemet med att rekrytera behöriga lärare utan är till för att de lärare vi har ska kunna ägna sig mer åt sin undervisning. När lärarna får mer hjälp med kringuppgifter bör kvalitén på undervisningen kunna bli ännu bättre och lärarens tid för varje elev ökar.

Örebro kommun behöver dock inte vänta på riktlinjerna utan vi kan låta lärarna få förtroendet att leda sina assistenter efter behov.

Exakt vad lärarassistenter ska göra kommer Skolverket ta fram nationella riktlinjer för. Att de inte ska undervisa är helt klart men de kan finnas med i klassrummet som stöd under lärares ledning. Med fler vuxna i rummet ökar möjligheten att skapa bättre arbetsro. Det kommer även komma riktlinjer för socionomer och andra yrkesgrupper som ska kunna avlasta lärarna. Örebro kommun behöver dock inte vänta på riktlinjerna utan vi kan låta lärarna få förtroendet att leda sina assistenter efter behov.

Det gäller att agera snabbt då dessa miljoner enligt förordningen måste användas redan i år. Nästa år kommer det finnas ytterliga medel att ansöka om då detta är en långsiktig strategi för att återföra tid till läraren. Liberalerna vill gärna se att rekrytering och planering snabbt kommer igång, men är det möjligt för Örebro kommun att agera så snabbt?

Liberalerna kommer i sin kommande budget för år 2020 se till att det finns resurser för lärarassistenter.

Tyvärr tror jag det ser kärvt ut. Detta beror på att kommunens ekonomi är trängd. Kommunen måste nämligen satsa lika mycket som det sökta bidraget är. Statliga medel som kommer sent på året och som kräver ekonomisk motprestation är inte helt enkla att hantera. De medel som den S-ledda kommunen måste satsa finns troligen inte. Bara gymnasiet ser ut att gå mot många miljoner kronor i underskott.

Liberalerna kommer i sin kommande budget för år 2020 se till att det finns resurser för lärarassistenter. Det vore bra om även andra partier ansluter sig till detta. Skolan är grunden till allt. Hela vårt samhälle vilar på kunskap och individens möjligheter. Därför vill vi se att Örebro kommun går i linje med detta och att satsningen på lärarassistenter verkligen blir av.

Liberalerna ser ett fortsatt stort problem i att skolan i mångt och mycket är under dubbelt huvudmannaskap. Neddimpande statsbidrag under innevarande verksamhetsår visar tydligt på den problematiken. Än värre blir det när de statliga bidragen verkligen är bra men svåra att använda. Liberalerna vidhåller att skolan borde ha en huvudman, staten. Det skulle skapa en nationell likvärdig skola med ett totalansvar både för kostnaderna och målen enligt läroplan och skollag.

Mats-Olof Liljegren

Liberalerna Örebro kommun

2:e vice ordförande Gymnasienämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel