Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare för flyktingar att få id-kort

Det ska bli enklare för flyktingar att skaffa id-kort. Kommunen ändrade sig i dag och gör det möjligt för bland annat sfi-lärare att intyga id-kortsökandes identitet till Skatteverket.

– Det är jättebra. Nu kan väldigt många människor ta körkort, söka jobb, åka med SJ och bli integrerade i vår stad, säger kommunalrådet Murad Artin (V) som drivit frågan politiskt.

Tills nu har flyktingar i Örebro som saknar id-kort haft det knepigt. För att få ett sådant måste någon följa med till Skatteverket och intyga ens identitet. Det kan till exempel en sfi-lärare eller introduktionshandläggare göra – vilket också sker på många håll i landet. Men i Örebro har kommunens vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsenhet hittills förbjudit tjänstemännen att göra det. En motivering har varit att det kan leda till att de då riskerar att göra sig skyldiga till brottet osant intygande om det i efterhand skulle visa sig att personen inte var den han sade sig vara.

Men i dag beslutade kommunstyrelsen alltså att tjänstemän ska få följa med till skatteverket och intyga id-kortsökandes identitet och att det får ske under arbetstid. Det är dock inte ett krav på tjänstemännen utan är frivilligt.

Exakt hur många flyktingar i Örebro som saknar id-kort och som därmed berörs av beslutet är okänt. Siffran 1 000 har nämnts i debatten, medan andra gör bedömningen att det kan vara något eller några hundratal.

Samtliga partier i kommunstyrelsen röstade för förslaget.