Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare för minderårigaköpa folköl i Örebro

Fler butiker än tidigare sålde folköl och tobak till ungdomar utan att kolla att de var 18 år, visade Örebro kommuns kontroll förra året.

Även större livsmedelsbutiker sålde varorna utan kontroller, i några fall vid upprepade tillfällen trots att de alldeles nyligen fått påpekanden att de hade bristande rutiner.

– Det är mycket beklagligt att större butiker, som ingår i de stora livsmedelskedjorna, inte hade rutiner som fungerade utan lät ungdomarna handla, säger Erik Johansson (FP), ordförande i Örebro kommuns miljönämnd.

– Vi har däremot svårt att dra slutsatser om ökningen av butiker, om det kan bero på tillfälligheter eller är en trend, fortsätter han.

I flera år har Örebro kommuns miljökontor gjort stickprover för att se om butikerna begär legitimation av ungdomar. Miljökontoret anställer ungdomar som nyligen fyllt 18 år, som handlar cigaretter, snus och folköl i ett antal utvalda butiker. I år skulle de för första gången även köpa nikotinläkemedel.

De senaste åren har det blivit färre butiker i Örebro miljökontors undersökningar som säljer varorna utan att be ungdomarna om legitimation. Men i år blev det en ökning.

I alla tre kontrollerna uppdagades bristerna både i små och stora butiker, liksom i kiosker och bensinmackar.

– Men det är anmärkningsvärt att det i flera fall är stora butiker i de stora livsmedelskedjorna som inte har fungerande rutiner. De ska i sina kassor få en påminnelse om att kontrollera åldern när någon köper tobak eller folköl, säger Erik Johansson.

En av de stora butikerna som lät ungdomar köpa folköl utan ålderskontroll vid första tillfället, gjorde det återigen en tid senare, trots att butiken efter första besöket fått påpekanden om bristande rutiner.

Den som säljer tobak eller folköl till ungdomar utan att begära legitimation begår inte en brottslig handling. Men miljökontoret anser att butikerna bör försäkra sig om kundens ålder.

Nu är det osäkert om det i fortsättningen går att kontrollera att butiker inte säljer till den som inte har åldern inne för inköp av tobak, folköl eller nikotinläkemedel. I december sa justitieombudsmannen, JO, att det är dold myndighetsutövning som inte bör förekomma, när kommunerna skickar ut ungdomar för att handla. Nu inväntar kommunerna vad det ska stå i nya tobaks- och alkohollagstiftningarna som kommer i sommar.