Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lavar och svampar lockade premiärvandrare

Fåglarna kvittrar i högan sky och på marken trängs blå- och vitsippor med vårlök och nunneört. Men det är inte främst för deras skull Broby äng blivit naturreservat, utan för de svampar som lever där.

En av initiativtagarna till reservatet – Karl-Gustaf Nilsson – har hittills räknat in 382 svamparter. De flesta av dem trädlevande och det är för deras skull som Broby äng skyddades 1992.

Tidigare har reservatet varit tillgängligt via en runt 400 meter lång stig, men det har det blivit ändring på nu.

– Vi började att röja för en stig runt hela reservatet i höstas, säger Sture Hermansson från Naturskyddsföreningen i Hallsberg.

Den cirka en kilometer långa stigen som löper runt hela reservatet är ett resultat av hans arbete tillsammans med Arne Holmer och Karl-Gustaf Nilsson.

– Det är vi i Naturskyddsföreningarna i Hallsberg och Kumla som delar på ansvaret för skötseln tillsammans med Hallsbergs kommun, men det är kommunen och kyrkan som äger marken, förklarar Sture.

Premiärturen på den nya slingan runt Broby äng startade vid halvtiotiden på söndagen med ett drygt 15-tal deltagare.

Invigningsceremonin klarade Sture Hermansson snabbt av genom plita dit siffran 3 på en av de stolpar som markerar reservatets sevärdheter. I det här fallet var stolpen intimt förknippad med en olvonbuske.

Sedan förde han premiärdeltagarnas gåsmarsch in på den nya stigen och in till reservatets mindre utforskade marker.

Väl inne i den täta lövskogen av ekar, hassel och aspar påpekade Sture Hermansson att namnet Broby äng är missvisande då reservatet till större delen just är en lövträdslund. Där inne bland trädstammarna förevisade han lavar och de svampar som fanns att se trots den tidiga säsongen.

– Det här känns högtidsfullt i hjärtat, konstaterade reservatets förkämpe när premiärturen nått fram till parkeringen vid själva ängen i naturreservatet Broby äng.