Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laxå kan ta emot ensamkommande

Det är troligt att Laxå kommun kommer att ta emot ensamkommande flyktingbarn, men om det blir i egen regi eller i ett samarbete med andra Sydnärkekommuner är oklart.

Det pågår diskussioner mellan Sydnärkekommunerna hur man kan hantera mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Det handlar om ungdomar som är under 18 år som söker asyl, utan någon målsman.

– Vi har haft en träff med länsstyrelsen och då fick vi besked om att man mycket väl kan samarbeta, men varje kommun måste teckna egna avtal och sedan kan om man går ihop och gör ett gemensamt boende är det helt okej, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Eriksson (S).

Ett eget boende

Den andra möjligheten är att Laxå startar ett eget boende för de här ungdomarna.

– Det krävs att man har bra lokaler. Men det blir också en ny arbetsplats som ger arbetstillfällen. Och om de här ungdomarna får uppehållstillstånd blir vi fler i kommunen, även om de naturligtvis kan välja att bo var de vill, säger Anna Eriksson.

Sämre förutsättningar

Hon menar att de har varit positiva till att ta emot ensamkommande flyktingbarn hela tiden, men att förutsättningarna var sämre tidigare.

– Nu har de sett till att staten betalar till de är 20 år, och reglerna är ändrade, säger Anna Eriksson.

För att fortsätta diskussionerna krävs inget godkännande av kommunstyrelsen, men när man väl har bestämt sig måste det tas ett beslut där. Anna Eriksson tror att de kan vara framme vid ett ställningstagande sent i vår.

– Jag tror nog att det blir något, men jag vet inte om det lutar mer åt det ena eller andra hållet, säger hon.