Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laxå: M och C lämnar uppdrag

Sprickan i det politiska samarbetet i Laxå kommun är ett faktum. Nu lämnar Centerpartiet och Moderaterna sina ordförande- och förtroendeuppdrag.

Laxå. På måndagen beslutade en oenig kommunstyrelse att äldreboendet Ramundergården ska byggas ut. Samarbetsparterna i alliansen Ett bättre Laxå var oeniga: KD, MP och L tyckte att Ramundergården ska byggas ut, medan M och C yrkade på återremiss. Oppositionen V och S avstod från att rösta. Eftersom tre röster stod mot tre blev ordförande Bo Rudolfssons (KD), röst blev avgörande, och förslaget om utbyggnad bifölls.

Det blev för mycket för samarbetet i alliansen. På tisdagen meddelade partiföreträdarna i Moderaterna och Centerpartiet att de lämnar sina ordförande- och viceordförande uppdrag.

– Samtliga partier i den nya majoriteten skrev under ett samarbetsavtal där det tydligt reglerades hur samarbetet skulle gå till, säger Ylva von Scheele (M), ersättare i kommunstyrelsen och fram tills nu ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Samarbetet gick ut på att när vi hade olika åsikter i alliansen, skulle vi backa tillbaka och försöka hitta en enighet som alla kunde ställa upp på. KD, MP och Liberalerna har, i beslutet om Ramundergården, brutit mot viktiga delar i detta. Vi kan konstatera att detta avtal inte gäller längre, säger Ylva von Scheele.

Partiföreträdarna i M och C vill inte förvalta konsekvensen av att låna upp 70 miljoner kronor i utbyggnaden av Ramundergården.

–I ett läge med många ensamkommande flyktingbarn och ett fortsatt stort inflöde av flyktingar i kommunen, måste vi vara extra försiktiga med hur vi handskas med de begränsade medel vi har till vårt förfogande. Kommunens ekonomi är fortfarande ansträngd och besparingen mycket liten, säger Ylva von Scheele.

Partierna anser att satsningen på 70 miljoner kronor i äldrevården innebär utrymmet för andra framtidssatsningar kraftigt begränsas.

Men det är inte därför de lämnar sina poster.

– Det vore som att ge upp bara för att vi förlorade i omröstningen. Så är det inte. Vi hade ett samarbetsavtal och det är brutet och därmed också vårt förtroende, säger Ylva von Scheele.

Den skriftliga överenskommelsen var inte juridiskt bindande.

– Men det är en moralisk överenskommelse. Nu får KD, L och MP söka andra samarbetspartners.

Varje partiföreträdare får göra som den själv vill, säger Ylva von Scheele. Men klart är att hon, Arne Augustsson (C), Anki Johansson (C), Johan von Scheele (M) och Gustav Beck-Friis (M) lämnar sina uppdrag som ordförande och vice ordförande i kommunala nämnder och styrelser.

– Men vi kommer att sitta kvar som ledamöter i bolag, nämnderna och kommunfullmäktige. Om vi kan tänka oss att bli omvalda får framtiden utvisa.

Partiföreträdarna kommer att lämna in sina avsägelser till kommunkontoret under tisdag och onsdag.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna valde att avstå från att rösta i frågan på kommunstyrelsen.

– Vi tycker att majoriteten själva får ta ansvar i den här frågan, så vi valde att inte rösta, säger Therese Magnusson, partiföreträdare för Socialdemokraterna.

Hur oppositionen kommer att rösta i kommunfullmäktige på onsdag kan hon inte uttala sig om.