Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laxå: Viktigt att SFI finns kvar här

På måndagsmorgonen diskuterades frågan om flytten av SFI från Laxå till Hallsberg. Laxå vill ha kvar språkundervisningen, men Sydnärkes utbildningsförbund vill centralisera den till Hallsberg.

Frågan om en flytt av SFI i Laxå till Hallsberg har varit på tapeten hela våren. Laxå kommun vill att utbildningen ska finnas kvar på orten, medan Sydnärkes utbildningsförbund menar att utbildningen bara är temporärt på orten på grund av lokalbrist i Hallsberg.

Kommunstyrelsens ordförande i Laxå, Bo Rudolfsson (KD), vill nu lyfta frågan med Sydnärkes utbildningsförbund igen. Under måndagens möte bestämdes att kontakt ska tas för att förhoppningsvis få till en träff innan midsommar.

– Vi ser det som otroligt viktigt att SFI finns kvar i kommunen, säger Bo Rudolfsson strax efter mötet.

Det hela grundar sig i ett beslut taget 2009, där Sydnärkes utbildningsförbund och dess medlemskommuner kom överens om att centralisera all vuxenutbildning till Hallsberg. Men i april i år sa Bo Rudolfsson till NA att situationen i Laxå nu är helt annorlunda mot var den var när beslutet togs.

– Då hade vi en handfull elever på SFI. I dag ser det helt annorlunda ut, så det går inte att jämföra.

Men SFI skulle aldrig ha hamnat i Laxå igen. Det menar Sydnärkes utbildningsförbunds ordförande Hans Karlsson (S).

– Vi hamnade i en situation med ökad SFI, och bestämde att vi hyr lokaler i Laxå tre månader åt gången. Men det beslutet är inte politiskt förankrat.

Samtidigt fanns alltid ambitionen att återigen samla all verksamhet på ett ställe.

Men det vill alltså inte Laxå nu, och man hoppas därför få ha kvar SFI i kommunen.

– Får vi kalla handen har vi inte så många val kvar, utan har bara en väg att gå i sådanan fall, säger Bo Rudolfsson.

Han understryker att det är en väg kommunen helst inte vill ta, men säger samtidigt att man inte bara kan förväntas lägga sig i frågan. Exakt vad Laxå kommun kommer göra om deras önskan inte få gehör vill Bo Rudolfsson inte säga i det här läget.

– Kommunförbundet finns till för att främja invånarna, inte bara skolverksamheten. Det måste vara bredare än så.

Sedan det blev opinionsändring i Laxå förra året pågår en utredning om effekterna och konsekvenserna av det beslut som togs 2009. Vad den visar återstår att se.

– Det vi har sett är att elevantalet har ökat trots minskande elevkullar, och det är väldigt positivt, säger Hans Karlsson.

– Vi måste nu ta reda på vad det kan få för konsekvenser om vi gör som Laxå vill.