Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

28,6 miljoner back

Förra året gick Laxå 28,6 miljoner kronor back. Nu måste kommunen spara 35 miljoner kronor fram till år 2016.

Annons

Laxå kommuns ekonomiska resultat för år 2011 är minus 10,6 miljoner kronor. För hela koncernen, där både Laxå kommun och kommunens olika bolag ingår, blev resultatet minus 28,6 miljoner kronor. Den totala omsättningen för Laxå kommun och dess bolag var förra året 443 miljoner kronor.

– Vi ser allvarligt på det här. Vårt största fokus är att Laxå kommun ska få en trygg och stabil ekonomi, säger Tommy Holmquist, S, kommunstyrelsens ordförande.

De största orsakerna till det negativa resultatet är befolkningsminskning, en ökad pensionsskuld och nedskrivningar av värdet på kommunens fastigheter.

När det gäller befolkningen visar prognosen att den fortsätter att sjunka till år 2016. Det minskade antalet invånare innebär att kommunens skatteintäkter inte räcker att täcka löneökningar.

– För att ha en stabil ekonomi måste vi spara 35 miljoner kronor till år 2016, säger Cecilia Aldén, ekonomichef i Laxå kommun.

För att få en hållbar ekonomi har politikerna och tjänstemännen på Laxå kommun tagit fram olika sparförslag.

Bland annat finns det förslag om att 1,8 tjänst på Centralskolan ska tas bort. Det finns även förslag om att 1,25 tjänst inom skolbarnomsorgen ska bort och 0,25 tjänst på Hasselfors skola ska tas bort.

– Det är barn och utbildningsnämnden som har mest problem att hålla sin budget. De har inte anpassat kostnaderna, säger Cecilia Aldén.

– Med den ekonomiska situationen måste vi förändra skolan, säger Ronny Johansson, kommunchef i Laxå kommun.

Ett annat sparförslag som det beslutades om tidigare i veckan är att lokalvården i kommunen ska reduceras med 1,9 tjänster och 300 000 kronor. De 1,9 tjänsterna är pensionsavgångar.

Kommunchefen Ronny Johansson och ekonomichefen Cecilia Aldén kommer att hålla ett öppet möte för alla medborgare i Laxå kommun onsdagen den 30 maj. Mötet kommer att handla om den ekonomiska situationen och om framtida åtgärder. Mötet äger rum i Casselgården och startar klockan 18.00.

Mer läsning

Annons