Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärtsoppa för engelska vänner

Både Hallsberg och Laxå har i dagarna besök från vänortsförsamlingar. I Skagershults församling serverades det i går ärtsoppa för vänstiftet Truro i England.

Annons
Gott. För den engelske prästen Alan Bashfoath var det första gången han åt ärtsoppa när hans församling i går besökte Skagerhults församling. Han tillhör vänstiftet, Truro. Till vänster syns Maria Ytterbrink, komminister i Skagershults församling och till höger Janet Cormack. Foto: David Hellsing

Laxå/Hallsberg. Ärtsoppa är annars synonymt med torsdagar. Men den klassiska måltiden serverades redan på tisdagen, då besök utomlands väntade.

Från vänstiftet Truro i England kommer prästen Alan Bashfoath, som hade med sig tre andra ideella arbetare. Och det är där mycket skiljer sig mellan engelska församlingar och svenska.

– Ni har folk som är anställda, medan vi har volontärer, säger Alan Bashfoath.

Församlingen har varit på besök i Sverige sedan i torsdags och åkt runt på olika evenemang. Temat är mission.

– Då gäller det inte bara sådant som sker ute i världen, utan hur vi får ut budskap i Sverige, berättar Maria Ytterbrink, komminister i Skagershults församling och som själv var på besök i Cornwall i utbytet för att se hur verksamheten fungerar där.

I går på dagen var det alltså ärtsoppebjudning på Skagershults församling. För Alan Bashfoath var det premiär.

– Det är väl en svensk specialitet det här vad jag har förstått. Men det var gott, säger han och skrattar.

Även Hallsbergs församling har haft besök från en vänförsamling, i deras fall från Kyamutwara, Tanzania. De har varit på plats i två veckor och har tagit del av olika delar av verksamheten, som exempelvis barn- och ungdomsgrupperna, körerna och gudstjänster. På söndag kväll avslutas besöket med en avskedsfest efter mässan.

Mer läsning

Annons