Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilen skapar sin egen halka

Det behövs ingen preparering av träningsbanan. Istället placeras bilen i en manövrerbar skidcar.

Annons
Fixar halka. Genom att manövrera hjulen på ställningen i olika lägen så kan läraren välja underlag för respektive övning.

En fördel med övningarna på flygplatsen i Laxå är att underlaget inte behöver prepareras med olja eller annat. I stället placeras den bil man vill ha i en ställning, en så kallad skidcar. På passagerarsidan sitter en lärare och ställer in de olika proven som ska göras.

Kan skifta friktion

– Vi får fram fler moment med den här metoden. Det går att ställa in vad vi vill ha för underlag, säger instruktören Clas Josefsson.

Det innebär att man under proven enkelt kan skifta till bra friktion bak eller fram, vattenplaning, halka eller fullt grepp.

– Föraren får alltså känna på hur det är att köra med dåliga framdäck eller dåliga bakdäck, och märker då vilken skillnad det är att ha bra däck runtom.

Får testa misstag

Tanken med alla övningar är förstås att få testa att göra misstag utan att det innebär större risker. Men också att se till att man har en bil med däck som ger den bästa friktionen och som klarar olika vädersvängningar.

Mer läsning

Annons