Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biografägarna vill sälja Bergfästet

Bergfästets lokaler i Laxå är till salu. Ägaren, IOGT-NTO Bergfästet i Laxå, menar att man inte har råd att ha kvar huset om inte bion digitaliseras.

Annons
Slutfilmat? Bion och Bergfästet i Laxå går en oviss framtid till mötes.

Kostnaden för att digitalisera bion i Bergfästet är cirka 500 000 kronor plus moms. I princip hälften kan sökas i bidrag från Svenska Filminstitutet.

– Vi har inte lyckats hitta möjligheter att finansiera den stora investeringen, säger Per Holm, konsulent på IOGT-NTO distriktet i Örebro län.

Kan man inte ha bion kvar behövs heller inte de cirka 2 000 kvadratmeter stora lokalerna heller enligt Per Holm.

– Vi har uppvaktat kommunen ett par gånger utan framgång. Det är bättre att släppa in någon annan aktör som kan digitalisera bion.

IOGT-NTO har haft ett samarbete med kommunen om ett driftbidrag till bion som finns i dag. Ett bidrag som kan vara på väg att minska enligt nya sparförslag.

Therese Magnusson (S) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden säger till NA att hon inte har sett något förslag från Per Holm.

– Han skulle återkomma till budgetgruppen som träffade honom i våras. Vi har väntat länge på att han skulle lämna ett förslag men jag har inte hört något.

Therese Magnusson säger också att hon vill försöka stötta en digitalisering av bion beroende på hur ett förslag ser ut. Samtidigt säger hon att det inte finns någon vilja från ideella krafter i Röfors och Hasselfors att gå ihop och driva en digital bio i Laxå. I Bergfästet har flera studieförbund studiecirklar, det finns begravningsbyrå och ett hantverkskooperativ med butik, I källaren finns utrymmen för motion och rörelse.

Behövs Bergfästet i Laxå?– Jag vet inte hur stort behovet är av just den lokalen som samlingslokal. Och hela huset behöver ju rustas, säger Therese Magnusson.

Mer läsning

Annons