Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i industribyggnad 

En brand bröt under onsdageseftermiddagen ut i en industribyggnad hos Laxå Pellets i Röfors utanför Laxå.

Annons

Det var en så kallad silobehållare som började brinna, en brand som sedan spred sig till ytterligare en silo. Styrkor från Laxå, Byrsta och Örebro var på plats sedan 11-tiden.

– Brandmässigt sett blir det en hel del rök eftersom det är stora pelletssilos som brinner. Det blir otroligt varmt där inne och behöver inte brinna speciellt mycket. De har fått upp luckorna, men en silo bedvid har också blivit påverkad, säger Kjell Haglund, inre befäl vid Nerikes brandkår.

En så kallad skärsläckning har inleddes med en av brandbilarna från Örebro där man skjutöt hål i silon uppifrån för att ta ut trycket ur silon.

– Det är ett slags stålkulor som man skjuter in med högt tryck och vatten, så den skär hål i metallen. Man får in släckvattnet i stället för att stå med vinkelslipar. Det finns då ingen risk för att man antänder något mer. Det är ett tufft jobb, säger Kjell Haglund. 

Vid 13.50-tiden meddelade insatsledaren på plats att skärsläckningen hade gett effekt, men att en del arbete kvarstår.

- Det är under kontroll nu. Men man har sett en höjd temperatur i takdelen, det kanske kan vara en glödbrand i taket. Vi jobbar med det nu. Det finns ingen risk för expolsion, säger Kjell Haglund.

Strax innan klockan 17 på onsdagen uppges läget vara under kontroll och brandkåren har börjat lämna platsen.

– Byrsta är kvar och tar reda på släckvatten, säger Kjell Haglund och berättar att brandkåren kommer att bevaka brandplatsen under de kommande 24 timmarna.

Vad som har orsakat branden är i nuläget oklart.

Vet du mer? Har du bilder? Skicka sms/mms till 72019 eller mejla [email protected]

Mer läsning

Annons