Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill höra åsikter från ungdomar

Ungas åsikter har betydelse. Om det handlar det demokratiprojekt som drivs av Sydnärkes folkhälsoteam. I Laxå börjar det på Valborg.

Annons
Demokratiprojekt på gång. Sara Gustavsson, Sara Pettersson, Therese Magnusson och Linda Marie Blankner jobbar med att förbereda ett demokratiprojekt som smygstartar i Laxå på Valborg.

LAXÅ/SYDNÄRKE. Arbetet har påbörjats på olika sätt i kommunerna.

– I Laxå bjuder vi in alla kommunens niondeklassare till att hjälpa till och jobba under kvällen, berättar Linda Marie Blankner, fritidssamordnare.

Valborgsfirandet är uppdelat på flera stationer, bland annat vid Midsommarbadet, där det i samarbete med Icabutiken blir fiskdamm och hoppborgar för barnen. Vid Rastpunkt kommer mc-åkare att bjudas på fika på eftermiddagen. Tanken är att eleverna i nian ska bemanna stationerna.

– Målet är att samla in pengar till den årliga resan till Skara sommarland på skolavslutningen, den som kallas för ”Sista natten med gänget”, berättar Sara Pettersson (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Priset för resan är 230 kronor per person. Om niorna hjälper till och samlar in pengar under Valborg, kommer resan att bli billigare för alla från Laxå.

Senare på kvällen bjuds alla nior som jobbat på bio på Bergfästet. De politiska partier som är organiserade i Laxå bjuder på biosnacks.

– Eleverna får också svara på en enkät, berättar Therese Magnusson, partiföreträdare för S och andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Frågorna i enkäten handlar bland annat om vad man skulle göra i Laxå om man hade tio miljoner kronor. Enkäten ska också skickas till Laxåelever som går på Alléskolan. Enkätsvaren ska sedan användas i demokratiprojektet.

Filmen visas för allmänheten, men det är bara niorna blir bjudna som tack för sin insats, alla andra får köpa biljett.

I vår planeras ett så kallat påverkanstorg för elever på Centralskolan.

– Här kan man skriva förslag och rösta på färdiga politiska förslag genom att sätta streck, berättar Sara Pettersson.

Det här är en del i en demokratisatsning som drivs i hela Sydnärke av Sydnärkes folkhälsoteam.

– Vi har beviljats pengar från statliga myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF, (före detta Ungdomsstyrelsen), berättar Sara Gustavsson, folkhälsopedagog.

Den 11 september arrangeras en utbildningsdag för politiker och tjänstemän om ungdomspolitik.

– Vilka metoder kan man använda för att nå fram till unga och hur ska man ge ungdomar möjlighet till inflytande? säger Sara Gustavsson.

Efter utbildningsdagen planeras kommunvisa politikdagar där unga och politiker möts, som tar avstamp i enkäten ”Liv och hälsa Ung” som gjordes i länet 2014 och som ger en bild av ungdomars åsikter.

Mer läsning

Annons