Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diplom för eget miljöarbete

Laxå är den första kommun i landet som är miljöcertifierad. Målsättningen med miljöarbetet är att minska kommunens klimatpåverkan med 25 procent fram till år 2020.

Annons
Källsorterar. På Saltängens förskola i Laxå hjälper barnen till att källsortera, berättar förskoleläraren Mari Selin.

Alla ska med på ”miljötåget” i Laxå. Och det ska böjas i tid det som miljövänligt ska bli. Redan på förskolan är miljötänket i gång. På Saltängens förskola är barnen med och källsorterar, berättar förskolelärare Mari Selin.

På den förskolan har de satt upp egna miljömål och tanken och förhoppningen är att miljöarbetet ska bli en naturlig del i verksamheten. I förlängningen kan det här leda till att barnen hemma fortsätter att hjälpa till med källsortering och kompostering.

Det var i maj som Laxå kommun fick sitt miljödiplom. Då hade två revisorer från Örebro kommun kontrollerat hur deras miljöarbete fungerar. Och Laxå fick godkänt. Men diplomeringen gäller bara ett år i taget, så det klimatsmarta arbetet som nu inletts måste fortsätta och utvecklas, menar miljöchefen Harry Lundin.

Miljöarbetet inkluderar all kommunal verksamhet, undantaget de kommunala bolagen. Men under nästa år ska de också inkluderas i miljöcertifieringen, förklarar Lundin.

Ute i de kommunala verksamheterna finns så kallade miljöinspiratörer som är en viktig del i det här arbetet. Redan i dag är listan lång från dessa inspiratörer. En kommunal samåkningssajt kan snart bli verklighet. Den ska underlätta till exempel för föräldrar som hämntar och lämnar sina barn på olika verksamheter, i framtiden kan dessa resor samordnas via ”nätet”.

Inom tre år ska 25 procent av den mat som äts på förskolor, skolor och äldreboende i Laxå vara antingen ekologisk, ”klimatsmart” eller närproducerad. Allt enligt de mål som kommunen satt upp.

Men trots det ambitiösa miljöarbetet i Laxå hamnar kommunen först på 125:e plats i landet när tidningen Miljaktuellt nyligen presenterade sin ranking. I Örebro län ligger Laxå på en femte plats när det gäller miljö och hållbar utveckling. Rankingen bygger på kommunernas arbete med allt från energieffektivisering, klimatarbete och naturvård till insamling av matavfall och inköp av ekologisk och rättvisemärkt mat.

Anna Eriksson arbetar på miljöförvaltningen och hon hoppas att Laxå har klättrat på den här rankingen till nästa år, tack vare det målmedvetna miljöarbetet.

Mer läsning

Annons