Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vindlande kö av återvinnare

Det är hårt tryck på återvinningscentralen strax utanför Laxå. Många passar på att rensa i förråden eller river ut och bygger nytt så här i semestertider.

Annons
Väntan. Det är många som passar på att besöka återvinningscentralen Mosjön utanför Laxå i under sin semester.

– En dag hade vi 80 bilar med släp här på bara fyra timmar, berättar Mikael Andersson på återvinningscentralen Mosjön.

I snitt kommer fler än 100 bilar om dagen fullastade med det som ska kastas, berättar han.

@NA Fråga:Vad är det då vi slänger i de olika containrarna?

– Allt!, konstaterar Mikael när han och sommarjobbarna Anton Persson och Eva-Lena Eriksson hjälper till så att sakerna hamnar rätt.

Och det är verkligen allt som återvinns ute vid Mosjön. Elektronik, gamla skinnsoffor, leksaker och resterna efter hemmafixarnas arbete.

– Nu ryker vindskivorna, säger Göran Jakobsson när han tömmer bagaget i bilen och kastar träskivorna i den blå containern.

Mikael tipsar att de är bra om sakerna är sorterade redan innan vi kommer fram till återvinningscentralen. Då går det fortare att lasta av och köerna uppe på rampen blir kortare.

– Sedan verkar alla hänga på låset klockan 12 när vi öppnar och då blir det långa köer, senare på eftermiddagen är det lugnare här, säger ”Micke”.

När vi lämnar tillbaka gamla, uttjänta ting gör vi naturen en tjänst. En rostig cykel som återvinns innehåller lika mycket koldioxid som förbrukas när du kör bil tolv mil. Återvinner du en skärm till en dator motsvarar det utsläppen vid en mils bilkörning. För att inte tala om mobiltelefonerna som vi inte längre använder. I snitt har vi svenskar drygt två mobiler per person. De innehåller tonvis med koppar, guld och silver. Metall som kan återvinnas, enligt branschorganisationen Avfall Sverige.

K-G Ekblom

019-15 54 06

[email protected]

Mer läsning

Annons