Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falukorvens gruvliga historia

Det blev en järnvägsresa genom järnbärarland i bergshanteringens tecken. 111 resenärer fanns med när Tivedsbygdens LRF-avdelning ordnade en spännande resa med Falun som mål.

Annons
I gruvgångarna fick resenärerna veta hur falukorven kom till.

Traditionsenligt har LRF-avdelningen genomfört sin sommarresa, och med jämna mellanrum sker den med tåg. Så också i lördags. I år skedde arrangemanget i samarbete med Ramsberg-Guldsmedshyttans lokalavdelning.

Falu gruva

Tåget tuffade upp mot Dalarna, och stoppet skedde i Falun där resenärerna fick stifta bekantskap med Falu gruva och dess omnejd. Bland annat tog man sig ner i gruvan till 70-meters nivån.

Där nere fick man lyssna till historien om falukorvens ursprung samt hur man jobbade sig in i berget för 4-500 år sedan.

Oxhudar blev linor

För att tillverka linor till gruvspelen gick det åt mängder med oxhudar. Därför slaktades otroligt många djur.

Det var då man kom på att man kunde ta nytta av köttet, hacka det och göra korv. Allt för att tillvarata det matnyttiga som fanns att tillgå i de bistra tider som det då var.

Det blev så en riktigt historisk resa för LRF:arna som också fick ta del av beståndsdelarna i Falu rödfärg som hämtades från bergets inre.

Mer läsning

Annons