Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola i sommar – om man åker tio mil

TIVED. Under en månad i sommar är förskolan i Tived stängd. Barnen är hänvisade att gå på dagis i Finnerödja. Men föräldrarna har inte möjlighet åka tio mil om dagen för att lämna och hämta på förskolan där.

Annons
Hjälper till. Sjuåriga Ina hjälper till i mamma Malin Nilssons och pappa Paul Särnholms affär i Tived. Förskolan på orten är stängd i sommar och barnen är hänvisade till Finnerödja. Tio mil bort tur och retur.BILD: K-G Ekblom

För Paul Särnholm och Malin Nilsson på Tiveds handel är sommaren högsäsong. De hinner helt enkelt inte att åka med sina barn Ina, 7 år och Liam, 6 år, till förskolan i Finnerödja. I stället är barnen hemma och hjälper till i affären.

På försommaren beslutade barn- och utbildningsnämnden i Laxå kommun att säga nej till att hålla förskolan i Tived öppen under de fyra sommarveckorna. Det skulle enligt kommunens egna beräkningar kosta nära 120 000 kronor att hålla förskolan sommaröppen.

Paul Särnholm kan inte förstå den uträkningen. Det rör sig endast om en handfull barn och då verkar inte den kostnaden rimlig, enligt honom.

Nej till taxi

Det fanns även ett förslag att kommunen skulle betala taxiresor för barnen till och från förskolan i Finnerödja. Men även där sade politikerna nej. Ett beslut som i praktiken innebar att några familjer står utan dagis några veckor i sommar.

Turismen är den viktigaste näringen för många småföretagare i Tiveden. Då är det full fart i till exempel Pauls och Malins lilla affär.

– Sommarveckorna står nog för en tredjedel av vår omsättning, tror Paul när han står i kassan och hjälper dottern Ina att ta betalt av kunderna.

Med mer framförhållning och en bättre dialog mellan berörda föräldrar och kommunen hade det här säkert gått att lösa på ett annat sätt, säger handlaren i Sannerud.

Hade underlättat

Nu kom beslutet om Tiveds förskola sju veckor innan stängningen. Alldeles för kort om tid, enligt Paul.

– Förskolan hade kanske kunnat få varit öppen ett par, tre dagar i veckan i stället för att stängas helt. Det hade räckt för att underlätta för oss, menar han.

Greta Särefors är rektor och områdeschef i Laxå kommun. Hon menar att visserligen hade det varit bäst om barnen hade fått omsorg så nära hemmet som möjligt. Men de gjorde bedömningen att behovet av barnomsorg i år var större i Finnerödja än i Tived. Hon understryker att kommunen har erbjudit plats på förskolan, även om det i det här fallet innebar att barnen från Tived placerades i Finnerödja.

Greta Särefors hävdar att de försöker ge en god service när det gäller barnomsorgen i kommunen, med bland annat kvällsöppet på dagis i Laxå.

Inte heller barnen från Hasselfors får gå på dagis på hemorten. De är hänvisade till förskolan i Laxå, förklarar Greta Särefors.

Mer läsning

Annons