Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om minskad personal i förskolan

Det kan bli färre som arbetar per barngrupp på förskolorna i Laxå kommun. Förslag har tagits fram när barn- och utbildningsnämnden måste spara pengar för att klara budgeten år 2011.

Annons

I dag är det i regel tre heltidstjänster på 15 barn på förskolorna i Laxå kommun.

Enligt två sparförslag så kan det från 2011 blir färre förskollärare per barngrupp.

Måste klara budgeten

Förslagen innebär att personalen minskas så att det kan det bli 6,5 barn per heltidstjänst eller sju barn per heltidstjänst om politikerna godkänner förslagen.

Anledningen till sparförslagen är att Laxå kommun behöver spara för att klara budgeten för 2011.

Kritiskt fack

Lärarförbundet är kritiskt till de två förslagen.

– Vi ser det som omöjligt att genomföra de här förslagen. Det blir för mycket ensamarbete och vi kan inte garantera barnens säkerhet, säger Birger Johansson, ordförande i Lärarförbundet i Laxå.

Ett annat sparförslag som NA har berättat om tidigare är tjänstemannaförslaget att flytta kommunens samtliga årskurs fyra, fem och sex till Centralskolan.

Andra sparförslag som utreds är att förändra basmatsedeln till att till exempel ha en grönsaksdag i veckan. Förvaltningen ser också över besparingsförslag inom fritids- och kulturverksamheten.

Vill ha fler förslag

Barn- och utbildningsnämnden beslutade på sitt senaste möte att förvaltningen ska arbeta vidare med de tidigare lagda uppdragen och ta fram fler förslag.

Majoriteten förordade att det ska redovisas kostnader för nuvarande organisation med åldershomogena klasser i årskurs fyra till sex och att det ska lämnas ytterligare förslag på kostnadsminskningar för att klara budgeten för 2011.

Konsekvensanalys

Oppositionen yrkade på en stängning av Kanalskolan och en flytt av årskurs fyra, fem och sex i Laxå tätort till Centralskolan.

På barn- och utbildningsnämndens nästa möte den 27 september kommer det att presenteras en konsekvensanalys av de olika sparförslagen.

Mer läsning

Annons