Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första fullmäktige för nya majoriteten

Laxå kommun har nu för första gången till största delen borgerligt styre. I kväll hölls det första kommunfullmäktigemötet.

Annons
Nytt presidium. På kommunfullmäktigemötet i kväll lämnade Richard Nygren, M, över sammanträdesklubban till det nya presidiet. Arild Wanche, KD, valdes till ny ordförande. Till förste vice ordförande valdes Roland Karlsson, S, och till andre vice ordförande valdes Gustaf Beck-Friis, M.

Det första kommunfullmäktige med det nya styret, partierna i ”Ett bättre Laxå”, hölls i kväll i Centralskolans matsal. Socialdemokraterna lämnade över ordförandeklubban till ”Ett bättre Laxå” som består av partierna Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet.

Till kommunfullmäktiges presidium valdes ordförande Arild Wanche (KD) som tackade för förtroendet. Roland Karlsson (S) valdes till förste vice ordförande och andre vice ordförande blev Gustaf Beck-Friis (M).

De som valdes till ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen var Bo Rudolfsson (KD), Richard Nygren (M), Gustaf Beck-Friis (M), Arne Augustsson (C), Gunnar Tingö (FP), Sara Pettersson (MP), Tommy Holmquist (S), Kenth Gustafsson (S), Therese Magnusson (S), Rolf Ohlén (S) och Klas-Göran Vilgren (V).

Till ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd valdes Bo Rudolfsson (KD).

– Förändring är det ord som jag har mött mest i valrörelsen. Vi vill ha ett bättre Laxå. Vi behöver något nytt i kommunen, sade Bo Rudolfsson och påpekade att den nya majoriteten ska arbeta mycket med kommunens ekonomi, företagarklimatet, bra kommunikationer och att alla medborgare själva ska få bestämma vilken service de vill ha.

– Vi har mycket att göra de kommande åren. Någon revolution blir det inte under det första året, men vi ska skapa en förändring. Jag tackar för förtroendet och riktar ett stort tack till Laxås befolkning, sade Bo Rudolfsson.

Till förste vice ordförande valdes Sara Pettersson, (MP), och till andra vice ordförande valdes Tommy Holmquist (S). Tommy Holmquist valdes även till att bli socialdemokraternas partiföreträdare. Klas-Göran Vilgren (V), valdes till partiföreträdare för Vänsterpartiet.

Kvällens debatt handlade om delårsbokslutet som visar en prognos på ett positivt resultat om nio miljoner kronor vid årsskiftet.

Tommy Holmquist (S), framförde att den gamla majoriteten, S och V, fick ett bra bokslut och att det nu är upp till den nya majoriteten att förvalta prognosen.

Ett annat ärende som ledamöterna beslutade om under kvällen var skattesatsen för 2015. Det beslutades att skatten blir 22,18 kronor per intjänad hundralapp. Skattesatsen för 2014 var 22,21 kronor.

Sverigedemokraterna som efter valet fick två platser i kommunfullmäktige närvarade inte vid mötet.

Mer läsning

Annons