Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande inte tryggt att korsa spåren

Säkerhetsfrågan på järnvägsstationen i Laxå fortsätter att utredas. Laxå kommun hoppas på att få en plansäker övergång mellan spår ett och två.

Annons
Här är smitvägen över järnvägsspåren i Laxå. När det blir en omlastningsterminal här så försvinner smitvägen till Esab.

Det passerar många tåg på Laxå station idag och X2000-tåget susar över 200 kilometer i timmen förbi Laxå station.

Sedan många år tillbaka arbetar Laxå kommun för att det ska bli en plansäker övergång mellan spår ett och två. I dag genar många människor under bommarna trots att de är nedfällda.

– Vi hoppas på att kunna förbättra säkerheten etappvis. Får vi till en omlastningsterminal på banområdet så försvinner smitvägen som idag finns över spåren, säger Mats Fransson, näringslivs- och utvecklingschef i Laxå kommun.

Anledningen att det inte har blivit någon plansäker övergång hittills är för att Trafikverket (tidigare Banverket) har skjutit upp investeringarna.

Röst ska varna

För att förbättra säkerheten för resenärerna så kommer Laxå kommun att inom kort höra av sig till Trafikverket angående den stationsröst som bara hörs när var åttonde tåg passerar.

– Ibland hörs rösten efter att tåget har passerat Laxå station, säger Kenneth Berglund som är chef för samhällsbyggnadsenheten och som åker tåg emellanåt.

Tanken är att rösten ska varna för tåg med hög hastighet och berätta varje gång det kommer ett tåg.

Mer läsning

Annons