Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågorna många om skolan i Laxå

En skola för förskola och upp till årskurs 3 i Laxå. Bygga om matsalar och flytta en modul från Hasselfors skola. Det var några av de förslag som kom fram i tisdagskväll när Socialdemokraterna hade ett öppet möte om de framtida skollokalerna Laxå tätort.

Annons

Laxå-Röfors Socialdemokratiska förening hade i tisdagskväll ett öppet möte om skollokalerna i Laxå tätort. Mötet arrangerades för att få kommuninvånarnas synpunkter på hur skollokalfrågan kan lösas.

I dag går alla högstadieelever och de ensamkommande flyktingbarnen i Centralskolan. Även Kanalskolans elever 1–6 går på Centralskolan, då Kanalskolan fick stängas på grund av fukt och mögel. På Saltängsskolan går elever från förskoleklass upp till årskurs 6. Förskolan Linnean är i behov av stor renovering. På Kunskapens hus går det åtta asylsökande barn i skola och 15 asylsökande barn i förskola.

Vilka lokaler?

Kommunfullmäktige klubbade nyligen igenom att alla elever i årskurs 4–6 i Laxå kommun ska gå på Centralskolan. Frågan som politikerna nu brottas med är vilka lokaler alla elever i förskoleklass till årskurs 3 ska ha. Och vilka lokaler alla de asylsökande barnen och barnen på förskolan Linnean ska ha.

Synpunkter som kom fram på mötet var om modulhus var ett alternativ. Ett fråga som kom upp var om det inte gick att flytta en modul från Hasselfors skola till Laxå. Frågan var vad det skulle kosta kommunen.

Med på mötet fanns ett par Finnerödjabor. De ville bland annat veta vad som skulle hända med Finnerödja skola när eleverna i årskurs 4–6 försvinner. De ville även veta hur majoriteten (Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) tänker kring ekonomin kring skollokalerna i kommunen.

Lämnade mötet

– Kommer kommunen ha råd att värma upp skolhuset i Finnerödja när mellanstadiet har flyttat? Hur kommer kommunens ekonomin att se ut? Ekonomin är grunden för allt. Det är ju våra skattepengar, påpekade en Finnerödjabo.

Hon fick inget svar utan att det påpekades att det skulle anordnas ett nytt möte i Finnerödja. Finnerödjaborna reste sig upp och lämnade mötet.

Efter pausen fortsatte diskussionerna.

En åhörare trodde på en skola i Laxå tätort för förskoleklass till årskurs 3. En annan tyckte det skulle vara två skolor.

Alla överens

När det gäller Centralskolan var alla överrens om att det är där alla mellanstadie- och högstadieelever ska gå.

– Jag tror vi måste tänka nytt. Ta ut allt och lägg in allt i en ny organisation på Centralskolan, påpekade en åhörare.

Synpunkterna som kom fram i går kväll kommer nu att bearbetas för att senare lämnas vidare för utredning av tjänstemännen. Ett nytt möte om skollokalerna kommer att hållas inom kort i Finnerödja.

Mer läsning

Annons