Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt blir till nytt

En spetts från en gammal duk blir till en snygg kant på ett linne. En gammal filt blir en värmande poncho och en ljusmanschett blir en dekorativ brosch. I Finnerödja finner Röda korset nya användningar för gamla ting.

Annons
I föreningslokalen för Röda korset Finnerödja har både medlemmar och icke medlemmar träffats för att återvinna gamla tyger och skapa nytt.

Att återanvända är både ekonomiskt och miljövänligt. Om man dessutom träffas i en grupp och pysslar tillsammans blir återvinningen även social. I Finnerödja anordnar Röda korset tre fristående kurstillfällen för att ta tillvara på och sy om gamla tyger.

Röda korset-föreningarna runt om i landet får mycket kläder, gardiner, dukar och tyger till skänkes. Men vet inte vart de ska göra av alla tyggåvor som inte går att sälja. Medlemmarna i Röda korset Finnerödja försöker samla in pengar genom att gör om gammalt till nytt och personligt.

– Yngre personer tänker ”en skål behöver inte vara en skål”, vi måste också ändra tanken, säger Gun-Britt Segerstedt Karlsson, ordförande i Röda korset Finnerödja.

Kursen ”Textil förädling” anordnas med hjälp av Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro. Kursledare Sara Lidman tycker om att återvinna.

– Dels på grund av alla gifter i nya kläder och dels konsumerar vi för mycket som vi egentligen inte behöver, säger hon.

Sara menar att det föds en kreativitet att skapa när arbetsmaterialet är lite begränsat.

– Det blir originellt. Man använder saker på ett annat sätt.

Hon uppmanar alla som vill sy om sina gamla kläder att våga

– Ofta är man rädd att sätta saxen i sakerna. Men det är ju sådant som man skulle slänga annars, menar Sara.

Tredje och sista kurstillfället i Finnerödja är fredagen den 28 oktober.

Ann-Mari Nordin och Gun Holmgren gör om gammalt till nytt för att sälja i Röda korset Finnerödja.
Marie Lyhammar är textillärare i Laxå kommun. Hon har återanvänt tidigare inom skolundervisningen och deltar i sykursen för att få nya idéer till eleverna.

Mer läsning

Annons