Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halva tiden går till annat än vård

Halva arbetsdagen ägnas åt annat än att ta hand om de äldre. Nu ska personalen på kommunens äldreboenden få mer tid till de boende.

Annons
På Laxå kommuns äldreboenden städar personalen. Diskussioner har funnits att ta in extern städpersonal för gemensamma utrymmen. – Jag tycker att det fungerar bra ändå, säger Erika Bergkvist, chef för Ramundergården, Solhöjden och Tivedsgården. På bilden städar Ritva Mustonen och Agneta Juhlin.

I våras genomförde förtaget Catalyt AB en undersökning där personalen på Laxå kommuns äldreboenden fick mäta hur de fördelar sin arbetstid.

Halva tiden

Under två veckors tid fick personalen skriva in olika koder med hjälp av en mobiltelefon för vad de gjorde just den aktuella tiden.

Catalyt AB tittade sedan på hur mycket tid som ägnades åt de äldre – både individuellt och i grupp – och hur mycket av arbetstiden som personalen utförde andra arbetsuppgifter, exempelvis städning, dokumentation och tvätt.

Efter genomförd undersökning konstaterade Catalyt AB att dagpersonalen på äldreboendena i Laxå kommun i snitt enbart ägnar halva sin arbetstid åt de boende.

Individuell tid med bara en boende är bara 30 procent av personalens arbetstid.

Resterande tid sköter personalen exempelvis administration, mathantering, lokalvård och är alltiallo.

– Det är lättare att säga vad vi inte gör, säger Agneta Juhlin på Ramundergårdens avdelning 19 A.

Mer uppgifter på natten

För att dagpersonalen ska kunna ägna mer tid åt de boende har Laxå kommun bestämt att nattpersonalen ska börja göra fler av de arbetsuppgifter som sköts av dagpersonalen.

Exempelvis kan nattpersonalen tvätta, skala potatis, bre smörgåsar till frukosten och städa de gemensamma utrymmena, berättar Erika Bergkvist, chef på Ramundergården.

Grundtanken med omorganisationen av arbetsuppgifterna är att dagpersonalen ska få tid till social samvaro och egentid med de boende. Det kan till exempel handla om att smörja in den gamle efter duschen, rulla håret och ge manikyr.

– Det här gör de redan, men nu sker det under viss tidspress, säger Erika Bergkvist.

Under den senaste månaden har arbetsrutinerna börjat att förändras på kommunens äldreboenden. Erika Bergkvist berättar att både dagpersonalen och nattpersonalen har varit positiva till detta.

Kan gå ut

– Nu får vi mer tid till de boende. Vi kan gå ut när det är bra väder eller hitta på någonting annat, säger Elisabet Lindqvist, Ramundergården avdelning 17 B.

– Vi kan ta oss tid att sitta ner och prata och ge närhet, fortsätter Kristina Fredriksson.

Dagpersonalen på avdelning 17 B berättar att omgörningen ger dem lite mer tid att ge de boende ”det lilla extra”.

– Men de kan ju även ha haft det fullt upp på natten, poängterar Kristina Fredriksson.

Erika Bergkvist, områdeschef äldreomsorg, Laxå kommun.

Mer läsning

Annons