Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här flyttas Hasselfors skola

Nu flyttas modulerna som sedan 1990 inrymt Hasselfors skola, till Laxå. De omfattande transporterna kommer att pågå under veckan och en bit in på nästa.

Annons
Lyft. Här lyfts modulen som ska bli nya Kanalskolan.

Hasselfors. 15 moduler totalt ska flyttas. Skrymmande, långsamma transporter flyttar husdelarna bit för bit längs vägen från Hasselfors via Svartå till Laxå. Transporterna är så tunga omfattande så de kräver följebil som varnar, och därför försöker Hallafors åkeri ta två moduler i taget. Längs vägen har trådledningar över vägen fått höjas till att bli nästa sju meter höga.

Under tisdagseftermiddagen flyttades modul nummer fyra och fem. Totalentreprenören hade förberett för lyftet och frigjort modulerna från varandra, så det var bara för lyftfirman att lyfta på dem på lastbilarna.

Vid sidan av byggarbetsplatsen passerade många Hasselforsbor och bevittnade projektet. Åsikterna var delade, några tycker att flytten är förskräcklig, andra ser det som en nödvändighet eftersom det just nu inte finns elever så det räcker. En av dem som passerade var byalagets ordförande Ivan Persson.

- Visst känns det sorgligt att det blev såhär. Politikerna borde kunnat vänta lite med att flytta skolan. Nu ser det ju ut som att förskolan i Hasselfors är i minsta laget och förmodligen snart måste byggas större. De lämnar för lite kvar i Hasselfors av skolan, sa han.

Han är inte besviken på det nya styret i kommunen..

– Nej, projektet hade redan gått för långt, de kunde inte göra annat än att fortsätta. Men nu är det ju upp till dem att börja projektera för en ny skola, de har de ju gått till val på, sa Ivan Persson.

I Laxå är motsvarande underlag förberett för skolbyggnaden. Balkar av betong ligger på plats där modulerna placeras. Och dit fraktas nu modulerna, en efter en, till det som heter Nya Kanalskolan vid Centralskolan. I december kommer ytterligare moduler att fogas till bygget.

På plats. Här ska modulerna stå, vid Nya Kanalskolan i Laxå. De första är redan på plats.
Transport. Skolmodulerna transporteras långsamt längs vägen via Svartå.
Modulerna fraktas två och två.
Annons