Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het diskussion om Laxås upphandlingar

Det blev en livlig diskussion när Laxå kommun på tisdagseftermiddagen bjöd in till företagsseminarium. Ämnet upphandlingar engagerade många – både från politiken och företagen.

Annons
Lennart Wallin förklarade hur Laxå kommuns upphandlingar går till, och svarade på företagarnas frågor. Thord Andersson, i orange tröja, var moderator.

Den halvcirkelformade salen i Kunskapens hus var i det närmaste fullsatt när Laxå kommun på tisdagseftermiddagen bjudit in de lokala företagen till seminarium. På schemat stod bland annat företagsklimat och verksamhetsplan, men det hetaste ämnet var utan tvekan upphandlingar.

Lennart Wallin, ekonom på Kumla kommun, höll först ett föredrag om hur reglerna fungerar och vad kommunen får, och inte får, göra.

– Vi har i dag ett samarbete i hela länet, där många upphandlingar sköts centralt. Vi kan dock välja att kliva ur en gemensam upphandling om vi känner att det inte kommer gynna Laxå kommun.

Laxå kommun gör just nu, tillsammans med övriga kommuner i Sydnärke, ett försök med att bryta ner upphandlingarna av livsmedel till mindre delar. Istället för att söka en leverantör för hela behovet, vill man den här gången dela upp det i olika varor.

– Det innebär att en lokal potatisodlare kan lägga in ett anbud på potatis, och en nötköttsproducent kan lägga ett anbud på den delen. De måste inte ha hela sortimentet, säger Lennart Wallin och fortsätter:

– Det ska bli spännande att se hur det går, eftersom vi tar en risk när vi gör på det här sättet. Vad händer om vi inte får in några anbud på till exempel kött?

Många av företagarna var dock kritiska till det tak som finns för när en upphandling måste göras. I Sverige behöver ingen offentlig upphandling göras om summan för det en kommun vill köpa understiger 505 800 kronor. En röst i publiken menade att ett högre tag borde vara mer gynnsamt för det lokala näringslivet. Andra ifrågasatte metoden för de upphandlingar som hanmnar under taket.

– Om ni ska göra en upphandling på under 500 000 kronor, vänder ni er till lokala företag då och hur kan mitt företag bli med i den processen?

– Det är då upp till den tjänstemannen att skicka ut en förfrågan till företag som kan erbjuda tjänsten, förklarar Lennart Wallin.

Och det är upp till den tjänstemannen att välja vem hen skickar förfrågan till. Här efterlyste Laxå kommun mer information från företagarna om vilka varor och tjänster som finns lokalt. Många i publiken ville gärna att kommunen skickar ut information, både via mail och på sin hemsida, om vilka direkta upphandlingar man planerar.

När man lämnade frågan om upphandlingar var den i allra högsta grad fortfarande öppen, men man var i alla fall överens om att mer information krävs från båda håll och att det lokala företagandet ska gynnas i så stor mån som möjligt.

Mer läsning

Annons