Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga vindkraftverk godkänns just nu

Kommunen godkänner inga vindkraftverk förrän vindbruksplanen är klar. Under sommaren går planen ut på samråd.

Annons

Just nu arbetar Laxå kommun med att ta fram en vindbruksplan. Sedan tidigare har kommunen en vindbrukspolicy. Policyn säger var kommunen inte ska bygga vindkraftverk. Den kommande vindbruksplanen kommer i stället att peka på områden som är lämpliga för att etablera vindkraftverk.

I vindbruksplanen kommer kommunen bland annat att bestämma hur långt bort från bostäder, sjöar och naturintressen som det är okej att bygga vindkraftverk.

Samtidigt som kommunen arbetar med vindbruksplanen kommer alla ansökningar om att få etablera vindkraftsparker att ligga på is. Detta gäller till exempel Eolus vind AB:s bygglovsansökan att bygga fem vindkraftverk vid sjön Skagern, som NA har berättat om tidigare.

Under sommaren kommer vindbruksplanen att gå ut på samråd. Då har allmänheten möjlighet att tycka till om planen – som finns att ladda ner från kommunens hemsida eller beställas från Kenneth Berglund. Under tre kvällar i juni kommer kommunen även att hålla samrådsmöten dit alla intresserade är välkomna. Mötena hålls den 13 juni i Tived, den 14 juni i Finnerödja och den 16 juni i Laxå.

Kommunens vindbruksplan finansieras av länsstyrelsen och måste bli klar innan årsskiftet.

Mer läsning

Annons