Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingen historiekunskap i Laxå?”

Genom att ändra ett fornminnesnamn slänger man historien på soptippen, anser en upprörd västeråsare i ett brev till Laxå kommun.

Annons
Namnbyte. Kärt barn har många namn. Vad är egentligen det rätta namnet för sjön?

En förbipasserande Västeråsbo blev mycket upprörd när han och frun passerade rastplatsen vid Borasjön utanför Laxå. Mannen skriver i ett brev till kommunen att paret fick en smärre chock för att sjön inte längre heter Bodarnesjön utan Borasjön.

Medeltidens eriksgata

”Medeltidens eriksgata gick till Ramundeboda, Bodarne. Där överlämnades konungen av västgötarna. Har ni ingen historiekunskap i Laxå?” skriver mannen bland annat i sitt brev till kommunen.

För att få rätsida på detta kontaktade Laxå kommun lantmäteriet. De berättar att namnet Borasjön är en språkutveckling av namnet Bodarnesjön, och således samma namn.

Lantmäteriet skriver i sitt svar att det finns ytterligare fler stavningsvarianter på sjön genom historien.

Namnet är känt sedan 1655, då benämndes sjön som Boa siö. På kartor från slutet av 1800-talet benämns sjön både som Bodarnesjön och Bodernasjön.

Ändrades på 40-talet

På mitten av 1940-talet ändrades namnet till Borasjön. ”Bora är helt enkelt en sammandragning av Boderna till Bodera och till sist till Bora”, skriver lantmäteriet i sitt svar.

I dag skrivs sjöns namn ”Borasjön” på allmänna kartor och bör därför även heta så i andra sammanhang, anser lantmäteriet.

Annons