Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare friad från misstankar

Utredningen om det misstänkta vargjaktsbrottet i Hasselfors läggs ned.
– Det känns naturligtvis jättebra, säger jägaren som sköt.

Annons

En varg återstod att skjuta i Hasselforsreviret under licensjakten i vintras. Så fort det sista djuret hade fällts skulle jakten avbrytas.

Trots det sköt man mot två vargar inom loppet av en timme den 28 januari. Först blev en varg skjuten och försvann medan den andra dödades direkt en stund senare.

En brottsundersökning inleddes omgående och den man som fällde vargen blev misstänkt för grovt jaktbrott.

Nu har åklagaren Aino Alhem beslutat att lägga ned förundersökningen. Hon kan inte se att skytten har agerat olagligt och tror därför inte på en fällande dom.

När ett djur tros vara skadskjutet ska jakten avbrytas direkt. Jägarna ska försöka spåra upp djuret och avliva det så att det slipper lida.

Så skedde också i det här fallet efter att jaktledaren beordrat om det.

– Men man trodde att det bara fanns en varg i området, säger Alhem. Därför trodde den misstänkte att det var den redan påskjutne vargen som han sköt mot. Så var det ju inte, men jag kan inte se att den misstänkte agerat oaktsamt eller med uppsåt.

Lättad jägare

Beslutet om att lägga ned förundersökningen tog Alhem efter att två förhör hållits med skytten under senvåren. Det han berättade styrktes även av uppgifter från andra inblandade.

Den misstänkte jägaren är lättad efter beslutet.

– Till och från har det varit jobbigt under den här tiden. Man tycker att man handlat rätt och så säger myndigheterna tvärtom. Men nu känns det väldigt bra.

Har du fått några reaktioner från omgivningen?

– Inga negativa. Jag är väldigt glad för att för att jag inte har hört något negativt från de organisationer som står på vargens sida.

Mer läsning

Annons