Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joel fick wild card

Tack vare ett ”wild card” har Joel Nilsen chans att köra med crosseliten i helgen.
– Det ska bli kul. Det är mycket folk som kommer dit, säger han.

Annons
Större motor. Joel har bytt bort 250-kubikaren. Sedan i somras kör han en cross med nästan dubbelt så stor motor, 450 kubik.

I helgen avgörs SM i motocross i Uddevalla. 19-åriga Joel Nilsen från Laxå motorklubb finns på plats för att tävla om en plats i SM. Joel har fått ett så kallat ”Wild card” som ger honom en kvalplats under lördagen. Kör han bra i kvalet väntar en elitlicens och en plats i SM-tävlingen under söndagen.

– Jag har rätt bra chanser, jag har tränat hårt. Men samtidigt kör de väldigt fort och det här är första gången för mig.

När Joel var elva år började han köra enduro. Han hade fått provat kusinens lilla cross och blev biten.

– Jag tjatade på pappa som fick åka och köpa en begagnad hoj till mig.

Fram tills i år har det varit endurosporten som varit central för Joel. Bland flera tävlingar kan han bland annat stoltsera med ett brons och ett guld i 85-kubiksklassen från ungdoms-SM i enduro.

Vid sidan av enduro-åkandet har Joel även kört motocross under många år. Nu har han lagt enduron på hyllan och satsar helhjärtat på crossen i stället.

– Jag ville ha mer fart.

Joel berättar att det är mycket intensivare att köra cross än enduro. Under en endurotävling sitter föraren visserligen på motorcykeln nästan hela tiden men tävlingssträckorna är kortare.

– I cross kör man så fort man orkar i 35 minuter.

Under vinterhalvåret tillbringar Joel mycket tid på gymmet. Han har även börjat springa mer och mer.

– Nästan allt handlar om kondition och bra fysik.

Eftersom alla åkare startar samtidigt i motocross är sporten farligare än enduro. Jag frågar Joel om dödsolyckan under en crosstävling i Västerås i slutet av augusti. Han kände den 15-åriga killen som dog och stod själv vid starten och såg allting.

– Då tänkte jag mycket på om jag skulle fortsätta. Men han hade maximal otur, det är inget som borde hända egentligen.

– Nu tänker jag inte på det när jag kör.

Trots att motorsport både är dyrt och relativt farlig kommer Joel fortsätta att köra.

– Jag har hållt på med det här så länge så jag vet inte vad man kan göra i stället, säger han.

Ny disciplin. Joel Nilsen har övergett enduron för crossen. I helgen kvalar han till SM.

Motocross och enduro

Cross: 40 crossåkare startar samtidigt på banan. Det gäller att köra maximalt och vara först i mål. Under en tävling körs ett kvalheat och två finalheat. Varje heat är drygt 30 minuter långt.

Enduro: Består av flera sträckor i skogen och på gärden. Förarna startar olika tider och kör mot klockan. Varje sträcka tar runt tio, tjugo minuter. Däremellan är det transportsträckor. Under en endurotävling sitter föraren på motorcykeln nästan hela dagen.

Mer läsning

Annons