Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD vill vidareutbildaäldrevårdens personal

Personalens bemötande är avgörande inom äldreomsorgen. Med mer utbildning blir både vården bättre och yrket får en högre status, det menar kristdemokraterna i en interpellation.

Annons

Kristdemokraterna i Laxå har lämnat in en interpellation till social- och omsorgsnämndens ordförande Annette Gustafsson (S). Interpellationen handlar om vikten av att vidareutbilda personalen inom äldreomsorgen.

– Personalen kan påverka kvaliten och innehållet väldigt mycket inom äldreomsorgen. Man jobbar med sig själv som verktyg, säger Cathrine Nordlund, kristdemokraterna i Laxå.

Cathrine Nordlund vet vad hon pratar om eftersom hon själv är sjuksköterska och arbetar inom äldreomsorgen i en grannkommun. Hon menar att det kommer bli brist på personal inom äldreomsorgen i framtiden och tror att vidareutbildning kan höja statusen för yrket och locka fler till arbetet. Dessutom innebär en vidareutbildning att personalens förmåga att bemöta de äldre på ett värdigt och bra sätt ökar, anser Nordlund.

– Om man har mer kunskap kan man bemöta på ett helt annat sätt utifrån vad den äldre har för bakgrund och för sjukdomar.

Regeringen kommer att satsa 150 miljoner kronor under 2011 för att stärka kompetensen inom äldreomsorgen. Satsningen heter omvårdnadslyftet. I interpellationen frågar KD om Laxå kommun kommer att söka pengar från omvårdnadslyftet och om kommunen planerar att ge äldrevårdens personal fortbildning.

– Det här är ett viktigt ämne för kristdemokraterna nationellt och det ligger även mig varmt om hjärtat.

Det är Socialstyrelsen som bestämmer vilka utbildningar och kunskaper som ska lyftas fram i omvårdnadslyftet. Cathrine Nordlund gissar på att vidareutbildningen kommer handla mycket om etik, bemötande och demens.

– Jag ser ett stort behov av rätt bemötande och att hålla det etiska tänket levande i en arbetsgrupp.

– Det är väldigt viktigt att se individen och inte gruppanpassa vården, säger Cathrine Nordlund.

Mer läsning

Annons