Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klosterplatsen invigningsklar

Nu står Ramundeboda klosterområdet restaurerat och klart. Synliggjort så betraktaren kan känna vingslagen av platsens historia. Pampig invigning blir det den 30 juni.

Annons
Kulturmiljö. Restaureringen lyfter fram och ger en bra bild om hur allt en gång sett ut.

Klosterplatsen har genomgått en otrolig förvandling från att ha varit halvt överväxt och i vissa avseenden otillgänglig för de som har svårt att ta sig fram över ojämnheter. Nu löper fina gångvägar runt bland de historiska spåren av källarvalv, väggar, murar och ugnar, och skyltningen ger en bra information till besökarna.

Efter antonitermunkarnas tid blev platsen känd som en rastplats utmed vägen som var Svearnas enda förbindelse med västerhavet. I Bodarne låg gästgivargården och faktiskt även Sveriges första postkontor i inlandet. Något som nu kommer att uppmärksammas eftersom posten tagit fram en speciell stämpel som tas i bruk i samband med invigningen.

– Vi har tagit fram sex olika vykort för ändamålet. Bland annat ett med en tecknad munk, berättar Hubert Oskarsson i Ramundeboda Intresseförening.

Invigningsprogrammet startar klockan 11 med tal av kommunstyrelsens ordförande Tommy Holmquist och Jonas Jansson från Länstyrelsen berättar om det genomförda arbetet med att iordningställa klosterplatsen. Bosse ”Röforsarn” Larsson ger en tidsresa och gruppen Krakelur framför medeltida musik. Därefter kommer nyutbildade guider att leda en visning av området.

I Sockenstugan bjuds det på kaffe och munkar. Ett annat nytillskott på området är byggleken där barnen kan bygga egna valv i bästa klosteranda. En intresseförening är bildad och i den kan man förstås teckna sig som medlem.

Mer läsning

Annons