Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klosterruinen får intresseförening

Målet är att en intresseförening ska arbeta för att ta vara på och sprida historien om Ramundeboda klosterruin och munkarnas mur intill Borasjön. Området har genomgått en omfattande restaurering och är väl värd att lyfta fram genom olika aktiviteter.

Annons
Vacker plats. Ramundeboda klosterruins område med munkarnas mur intill Borasjön är en plats värd att lyfta fram för en större allmänhet, menar interimstyrelsen som ska blida en intresseförening.

Sedan 2006 har området genomgått en grundlig uppfräschning, bland annat med att ta fram och synliggöra de rester efter klostret och muren som finns kvar. En del arbete återstår och ska göras nästa år. Samtidigt blir området också mer tillgänglighetsanpassat.

Platsen har en rik och spännande historia som sträcker sig över 1 000 år. Detta faktum har fått intressenter av Ramundeboda att accelerera i tankarna för att lyfta fram området i gränsen mellan Svears och Götars rike.

Nyligen träffades man till ett möte om hur man ska gå vidare, och en mängd idéer presenterades. Det resulterade i bildandet av en interimstyrelse som ska jobba för att starta en intresseförening för Ramundeboda klosterområde.

– Tanken är att föreningen ska vara en samordnad länk mellan föreningen, kyrkan, företag och enskilda som redan i dag använder området och anordnar aktiviteter där, säger Anna Eriksson som ingår i interimstyrelsen.

Kenneth Lantz understryker också områdets breda historia. Det handlar inte bara om klostret, där har även varit rastplatser för konungarnas eriksgator och mycket mera.

– Det är viktigt att utveckla och nyttja platsen till att fånga turister och andra. Tanken är inte att vi ska ta över andras roller, utan mer vara en stödförening som är med och levandegör området, menar Lantz.

Övriga i interimstyrelsen är Lena Gribing, Charles Swenson samt Marian van Ham. Styrelsen ska nu ta fram förslag till stadgar och därefter kalla till ett möte där alla intresserade kan delta och fatta beslut om bildandet.

Mer läsning

Annons