Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landets lägsta andel högskoleutbildade

Laxå kommun har lägst andel invånare med minst treårig högskoleutbildning i hela landet. Även Degerfors och Ljusnarsberg tillhör bottenskiktet.

Annons

Endast åtta procent av Laxås invånare mellan 25 och 64 år har en eftergymnasial utbildning på minst tre år. Det visar färsk statistik från SCB.

Bara Örebro över genomsnittDegerfors och Ljusnarsberg ligger på nio procent och samtliga kommuner i länet utom Örebro ligger klart under siffran för hela riket, som är 24 procent.

Enligt Tommy Holmquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Laxå är bristen på högutbildade i kommunen något man varit medveten om länge.

Måste flytta för att studera– Till stor del tror jag det beror på att unga människor måste flytta härifrån för att gå på universitet och när de väl flyttat kommer de inte tillbaka, utan rotar sig kanske på sin studieort, säger han.

Ett sätt att öka mängden högutbildade i kommunen är att se till att de kan bo kvar även när det studerar.

– Vi har jobbat hårt för att få till bättre fritidspendling, så att man kan ta sig hem hit även på kvällar. Det tror jag är en viktig del, säger Tommy Holmquist.

Han pekar på att Laxå ligger högt i statistiken för Örebro län när det gäller kvaliteten på grundskolan och andelen som går ut gymnasiet.

”Känns orättvist”

– På så sätt kan det kännas lite orättvist. Vi gör bra ifrån oss när det gäller det vi kan styra över själva, men så får vi inte dra nytta av det, säger Tommy Homquist.

Laxås motpol i statistiken är Danderyd. Där har 55 procent av invånarna minst treårig eftergymnasial utbildning.

Mer läsning

Annons