Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå kommun: ”Otur att vi ligger exakt halvvägs”

Att Laxå blir arena för våldsamma sammandrabbningar mellan huligangäng är inte första gången – och antagligen inte sista.
– Man kan bara säga att det är en väldig otur att Laxå ligger exakt halvvägs mellan Stockholm och Göteborg, säger Mats Fransson, tillförordnad kommunchef.

Annons

 Från kommunens håll är man ändå i någon mån tacksam över utgången av lördagens batalj.

– Det är ändå tur att oskyldiga Laxåbor inte drabbades, säger han.

Hur skulle man kunna undvika den här typen av företeelser i Laxå?

– Jag vet inte vad man skulle kunna göra. Men vi kommer att lyfta frågan på ett möte med Brottsförebyggande rådet på fredag. Då medverkar även representanter från polisen och sociala myndigheter. Ett önskemål är naturligtvis att vi får tillbaka närpolisen i Laxå, säger Mats Fransson.

Landshövdingen Rose-Marie Frebran är regeringens samordnare i huliganrelaterade frågor. En av hennes huvuduppgifter är att stärka positiv supporterkultur.

– Det här är grupperingar som anser att fotboll och våld hör ihop och de solkar ned klubbarnas rykte. Jag tror inte på att ta diskussionen med de här så kallade firmorna, utan snarare på att ha en dialog med klubbarna och låta dem hantera frågan, säger hon.

Hur jobbar ni för att komma åt de här sammandrabbningarna mellan huliganer?

- Någon gång då och då inträffar det. Det skulle få större och helt andra konsekvenser om de gjorde upp inne på arenorna. Men i det civila samhället är det polisen som har ansvar för trygghet och säkerhet, säger Rose-Marie Frebran.

Mer läsning

Annons