Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå på tågkartan

Den 1 juli finns Laxå med på tågkartan och ingår i Trafik i Mälardalen. I september får Laxå en egen biljettautomat. Det avslöjades igår när Laxå resecentrum invigdes med pompa och ståt.

Annons
Nu är Laxå resecentrum invigt. Landshövdingen Rose-Marie Frebran tillsammans med Tommy Holmquist, (S) kommunstyrelsens ordförand i Laxå och Jaira Rickard från elevrådet på Centralskolan klippte invigningsbandet.

Drygt 300 personer kom igår för att inviga Laxås nya resecentrum med det nyrenoverade stationshuset.

– Vad bra att ni har byggt en ramp. Då kan jag köra in i stationshuset, sade en äldre kvinna till kommunchefen Ronny Johansson, innan hon körde in i väntsalen med sin rollator för att se på Alf Petterssons och Torbjörn Ljungkvists historiska utställning om Laxå station.

Laxåbon Kerstin Andersson var nöjd med det nyrenoverade stationshuset.

– Det har blivit jättefint här. Det går inte att jämföra mot tidigare. Stationshuset såg ju förskräckligt ut förut.

Laxåbon Jörgen Odeheim tyckte att busshållplatserna vid Laxå resecentrum är jättebra.

– Det är positivt för Laxå. Vi måste ha bra förbindelser till Örebro.

Med på invigningsdagen var Jan Kyrk, regionansvarig på SJ. Han avslöjade att Laxå från och med den 1 juli finns med på kartan över tågtrafiken i Mälardalen.

– Tidigare låg Laxå utanför Tåg i Mälardalens område, men nu lyfter vi in Laxå. I höst får Laxå en egen SJ-regionalbiljettautomat. Laxå ligger strategiskt och vi tror på det här, sade Jan Kyrk.

Finns det några planer på att sätta in något senare kvällståg som går från Örebro till Laxå på helgerna?

– Nej, inte i dagsläget, svarade Jan Kyrk.

Christian Mineur, samhällsplanerare på Trafikverket, var också på plats i Laxå igår.

Det finns vittnen som sett att bommarna på stationen i Laxå inte har fällts ner när ett X2000-tåg har kört förbi stationen i 200 kilometer i timmen. Vad gör ni åt detta?– Vi har startat en undersökning för att se vad som har hänt.

Vad gör ni för att hindra att människor kryper under och över bommarna när de ligger nere långt efter att tågen har kört förbi?

– Vi ska korta tiden så att bommarna inte ligger nere lika länge. Från 4,5 minuter till 1,5 minut.

Andra arbeten som pågår hos Trafikverket enligt Christian Mineur är att se över de tågbanor som finns i Sverige.

– Vi behöver inte bygga nya banor, utan vi måste få arbeta med det som eftersläpar. Vi har gamla växlar som är uttjänade för 10 till 15 år sedan. Vi behöver även arbeta med signalsystem och kontaktledningar.

Hur går det med en planskiljd övergång vid Laxå station?

– Vi behöver 10 till 15 miljoner kronor för att bygga den. Vi utreder nu och hoppas på en byggstart år 2014.

Laxå Blåsorkester stod igår för musiken och invigningstalade gjorde bland annat Ronny Johansson, kommunchef i Laxå, Rose-Marie Frebran, landshövding i Örebro län, Bo Carlsson, platschef på Esab och Irene Lejegren från Regionförbundet.

Invigningsbandet klipptes av Rose-Marie Frebran med hjälp av Tommy Holmquist och Jaira Rickard från elevrådet på Centralskolan. Invigningsfesten vid Laxå resecentrum avslutades med alkoholfritt bubbel, snittar och mingel.

Mer läsning

Annons