Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maggans år i Stationskaféet har gett henne mersmak

I november har det gått ett år sedan Margareta Österberg tog över kaféet vid stationen i Laxå. Hon kan se tillbaka på ett år som har gett mersmak.

Annons
Driver kafét. Sedan snart ett år driver Maggan Österberg kafét på tågstationen i Laxå. Foto: Katarina Hanslep

Laxå. – Visst har det varit tufft och mycket att göra. Men jag träffar så många olika människor och det är så roligt, säger hon. Jag skulle inte klara av att sitta hemma, det skulle bli för tråkigt.

Margaretas specialitet är att baka så mycket som möjligt själv. Just i dag ska praktikanten Rebecca Isaksson baka Makalösa, det är ”kakor som smälter i munnen”, enligt Margareta, som oftast kallas Maggan.

Maggan är kallskänka och har alltid arbetat inom restaurangbranschen. Hon kommer ursprungligen från Filipstad, men hamnade i Laxå, där hennes pappa var konditor.

– Det var mitt första jobb. Jag och min syster fick skrapa plåtar, fem öre plåten, berättar hon.

I Örebro utbildade hon sig till kallskänka, och arbetade i många år på restaurang Frimis. Sedan blev det Finngården i Finnerödja, och Läckö slott. Hon har också arbetat i Storfors med att laga skolmat till internatskolan Lundsberg. Sedan Laxå igen på lunchrestaurangen Café Rött i Kunskapens hus.

– När det gick i konkurs blev jag arbetslös en tid, och så dök möjligheten att starta eget i stationen sedan den blev nyrenoverad, säger Maggan.

Efter att ha jobbat i branschen sedan hon var 14 år tyckte hon inte att hon kunde tacka nej.

Maggan har öppet måndag till lördag mellan klockan sju på morgonen och sex på kvällen och med cirka 30 tågavgångar varje vardag från Laxå är det nästan alltid folk i rörelse på stationen, både tillresande och ortsbor.

– Det vore roligt om ännu fler Laxåbor hittade hit, säger Maggan.

Kaféet serverar fikabröd och enkla lunchalternativ, och Maggan har funderingar på att utöka med soppa och sallad. Dessutom tar hon uppdrag inom catering.

Järnvägsstationen är många gånger händelsernas centrum. När ett tåg evakuerades i Laxå på grund av bombhot i somras blev stationskaféet en naturlig plats för passagerarna att vänta. Det var en söndag, så kaféet var egentligen stängt, men Margareta öppnade det ändå.

– SJ bjöd alla resenärerna på fika från kaféet, berättar hon.

Hon tycker samarbetet med SJ fungerar bra och hon har också fått mycket beröm från tågbolagen för att hon driver kaféet.

– Men jag får väldigt mycket förfrågningar om biljetter. Det vore bättre om biljettsystemet var enklare. Som det är i dag går det bara att köpa biljett i automaten till Stockholm. Ska man till Göteborg måste man köpa på tåget.

Laxå ligger på kilometern mitt emellan Göteborg och Stockholm.

Maggan trivs bra med kaféet och tänker fortsätta så länge det går.

– Det är mycket jobb och inget man blir rik på, men det är fantastiskt roligt att vara egen företagare. Om man vågar så tycker jag man ska satsa. Det här är bland det bästa jag har gjort.

Enspaltiga bilder har ingen rubrik med fotobyline efter Skift+TabbFoto:

Maggan Österberg

Namn: Margareta Österberg

Ålder: 60 år

Bor: Laxå

Familj: Två vuxna barn och ett fosterbarn.

Gör: Driver kafé på Laxå station

Intressen: Hinner inte så mycket mer än att jobba! Men när jag hinner tycker jag om handarbete.

Mer läsning

Annons