Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många synpunkter på vindkraftspark

47 vindkraftverk planeras att uppföras i Trysslinge vindkraftspark mellan Laxå och Åtorp. Naturskyddsföreningen i Örebro län är emot vindkraftsparken. De anser att området har höga naturvärden, höga sociala värden och är ett landskap med vildmarkskaraktär.

Annons
Utställning. Redan när dörren öppnades till utställningen om Trysslinge vindkraftverkspark så kom ett fyrtiotal personer. Under eftermiddagen och kvällen kom det många människor som hade synpunkter och frågor om den tänkta vindkraftsparken.

På tisdagen hade företaget Nordisk vindkraft en utställning om den vindkraftspark, vid namn Trysslinge vindkraftspark, som de vill uppföra mellan sjöarna Skagern och Toften i Laxå kommun och Degerfors kommun. Området är utpekat som ett riksintresseområde för vindbruk.

Från början handlade det om 74 vindkraftsverk, som efter synpunkter och flera olika undersökningar, bantades ner till 47. Efter mätningar och samråd skickade Nordisk vindkraft in en tillståndsansökan till länsstyrelsen i november förra året.

– Vi tror mycket på det här området. Vi söker tillstånd för totalt 47 vindkraftverk som är max 210 meter höga. Vi har tittat på naturintressen och gjort arkeologiska undersökningar och fågelinventeringar. Vi har mätmaster som mäter vinden. Vi har lagt mycket tid på olika mätningar, säger Marie Löwkrantz, projektledare för Trysslinge vindkraftspark, på Nordisk vindkraft.

En trappa upp i Kunskapens hus fanns Naturskyddsföreningen i Örebro län och informerade om naturen och djurlivet i det tänkta vindkraftsområdet.

– Vi är för vindkraft i en redan störd plats. Ett exempel på det är vindkraftverken söder om Marieberg, vid E 20. Vi tycker inte det är lämpligt att anlägga Trysslinge vindkraftspark. Det finns en stor risk att detta unika område förstörs. Det är ett lugnt, tyst och ett lättillgängligt område, säger David Tverling, företrädare för Naturskyddsföreningen i Örebro län.

Läs mer i onsdagens NA.

Mer läsning

Annons