Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marathon för hästar

Att rida långt, så fort som möjligt, utan att hästen far illa. Det är poängen med distansritt. I går anordnade Nerikes distansryttarklubb en träningstävling, med förhoppningen att få fler att fastna för sporten.

Annons
Nybörjare. Birgitta Lindvall har bara provat på distansritt en gång förut, men tycker det är roligt och vill gärna lära sig mer.

Distansridning är en relativt okänd gren inom hästsporten, så gårdagens träningstävling, med start och mål vid Finnerödja hembygdsgård, var lika mycket utbildning som marknadsföring.

– Det är en tävlingsgren som är rätt stor utomlands, men inte i Sverige. Vilket är lite konstigt egentligen, eftersom vi har allemansrätt i Sverige och det har man ju inte i andra länder, säger tävlingsledaren Lollo Önnefors.

Till skillnad från fälttävlan, så har man inga hinder inom distansridning, utan det är enbart uthållighet som gäller. Som marathon, fast för hästar. Hur lång banan är kan variera, på SM är den 16 mil. Men under gårdagens träningstävling nöjde man sig med en eller två mil. Hästen veterinärbesiktigas innan start, samt efter avslutad ritt. För dem som gav sig på två mil ingick även en besiktning under loppet.

20 ryttare startade med sina hästar, och av dem var större delen nybörjare.

– Vi hoppas på att få fler lokala ryttare. Det finns många som rider och tycker det är roligt, och inte känner till distansritt. Man behöver ju inte tävla mot andra, utan man kan ha ett eget mål, exempelvis att klara fem mil, säger Lollo Önnefors.

– Det är kul eftersom alla kan delta, oavsett vad man har för häst, om man är ung eller gammal. Alla tävlar på samma villkor, säger Gunilla Carlson, som också är funktionär.

Nerikes distansryttarklubb planerar att arrangera en cup nästa år, med tre deltävlingar i Finnerödja, Pålsboda och Laxå. Inför det ska man ha en studiecirkel för att utbilda oerfarna distansryttare. En som tänker delta är Birgitta Lindvall. Innan gårdagens tävling har hon provat på distansritt en gång, förra året. Men hon vill gärna börja med det regelbundet.

– Det är roligt att ha ett mål när man tränar. Och så tycker jag det är roligt att rida i naturen och skogen, säger Birgitta Lindvall.

Lugn start. Starten i distansrittävlingar brukar gå lugnt till. Vissa rider omkring en stund i startområdet och väntar medan de övriga deltagarna ger sig iväg. Peter Eklund och Miko Leskinen var några av de sista att ge sig ut på banan.

Mer läsning

Annons