Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mingelträff om livskvalitet

Livskvalitet, vad är det? Det är en fråga som diskuterats flitigt i studiecirklar sedan ett år tillbaka. I går träffades cirkeldeltagare, ledare och politiker för att ta del av resultatet.

Annons
Mingelträff. Cirkeldeltagare, ledare och politiker tar del av vad människorna i Laxå med omnejd tycker är livskvalitet.

Studieförbundet NBV har genomfört ett flertal cirklar i bland annat Laxå och Tived, för att ta reda på vad invånarna tycker krävs för ett bra liv.

Folkhälsoprojektet om livskvalitet har sitt stöd i Örebro läns landstings rapport ”Den goda men ojämlika hälsan” som menar att det finns skillnader i hälsa i samhället i dag. Arbetslöshet kan till exempel vara en orsak till att hälsan inte är jämställd.

– NVB ville att folk skulle engagera sig i den här frågan. Deltagarna har varit väldigt blandade men vi har vänt oss lite extra till just de grupper som kanske inte har hälsan redan, berättar Ulla Landenmark från den ekonomiska förening BIIA.

– Det var viktigt att just utgå från rubriken, att hälsan är ojämlik, tillägger Miriam Strand från NBV.

Minska utanförskapet

Något som diskuterades var vikten av att ha tillgång till lokal vård och att man ska kunna påverka sin egen situation, oavsett om man är arbetslös, sjukskriven eller har ett arbete. Människors lika värde och att minska utanförskap var en annan viktig punkt.

– Många utan arbete eller tillräckligt med pengar känner sig utanför, berättar Ulla Landenmark.

Utanförskap blev också en aktuell fråga i Margaretha Garps grupp. Efter att själv deltagit i cirklarna startade hon en egen grupp i Lindesberg för personer med invandrarbakgrund.

– Många har inga svenska vänner och upplever att utanförskap är något som svenskar inte ens vill prata om, berättar Margaretha.

Ämnet livskvalitet är stort och kräver sin tid och sina diskussioner. Resultatet som presenterades är inget facit utan beror på vem som svarar.

– Livskvalitet ser förstås olika ut för olika personer och olika grupper, säger Ulla Landenmark.

Mer läsning

Annons