Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namninsamling kan ge folkomröstning

Byalagen i Hasselfors och Finnerödja har samlat in över 500 namnunderskrifter för att få till en folkomröstning om den nya skolorganisationen. Det är mer än vad som krävs för att fullmäktige ska ta upp frågan.

Annons

I mitten av mars berättade NA om de båda byalagens folkinitiativ för att samla in namn från minst tio procent av de röstberättigade i kommunen.

Vill stoppa elevflytt

Syftet var att stoppa beslutet om att flytta mellanstadieleverna från Hasselfors och Finnerödja till Laxå. I nästa vecka räknar Ivan Persson från Hasselfors byalag med att listan med namnen ska lämnas in till kommunen.

– Vi har redan fullt tillräckligt, över 500 personer är med. Men vi vet att det finns en del som inte hunnit skriva på än som vill vara med, så därför väntar vi några dagar till, säger Ivan Persson.

Enligt honom har det inte varit svårt att få folk att ställa upp.

– Nej, det har det inte. Främst är det förstås folk ifrån de berörda orterna som skrivit på, men även en del Laxåbor, säger Ivan Persson.

Fullmäktige kan säga nej

Att ha de tio procenten av de röstberättigade kommuninvånarna på sin sida räcker dock inte för att få till en folkomröstning. Om två tredjedelar av kommunfullmäktige motsätter sig en omröstning blir det ingen.

Men Ivan Persson tror inte att fullmäktige kommer att utgöra något hinder.

– Jag tror att det kommer att bli en folkomröstning, säger han.

Men även om en omröstning blir av och den skulle gå på byalagens linje innebär inte det att kommunfullmäktiges beslut om den nya skolorganisationen rivs upp.

– Nej, en folkomröstning är ju bara rådgivande. Men jag tycker att det är viktigt att vi får den här chansen att visa vad vi tycker. Har vi gjort det här har vi i alla fall gjort allt vad vi kan, säger Ivan Persson.

Lars-Ivar Jansson

019-15 54 29

[email protected]

Mer läsning

Annons